Slučajna greška
270

Saša Grbić (SDP) objasnio glas za Lukića: Nisam namjerno, mislio sam da glasam za nekog drugog

N. V.
Foto: A. L./Klix.ba
Foto: A. L./Klix.ba
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz reda Pokreta za državu Saša Grbić (SDP) glasao je za izbor spornog sudije Ustavnog suda RS-a Radomira Lukića no za Klix.ba objašnjava da je to uradio slučajno.
"Napravio sam grešku, pisalo sam to i klubu", započeo je on razgovor koji uslijedio nakon što smo objavili zapisnik sa glasanja za podršku Lukiću.

Inače, riječ je o sudiji koji je nekada bio dekan Pravnog fakulteta na Palama, ali ga je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio s pozicije zbog optužbi da je bio dio mreže podrške osuđeniku za genocid Radovanu Karadžiću.

Grbić kaže da ovo čak nije ni znao, ali da je u svakom slučaju glasao greškom misleći da glasa za Svetlanu Brković iz reda hrvatskog naroda.

"Jednu stvar moram da priznam sad da li je moja greška il nije. Imao sam gošću iz Vijeća ministara, kad sam sišao dolje, već je bilo glasanje. Mislio sam da je prva na redu Svetlana iz hrvatskog naroda i ja sam je podržao. Kad sam krenuo glasati drugi put za ustavnog sudiju, tada je pročitano za sudiju iz hrvatskog naroda i tada sam opet dao glas. Smatrao sam da je na čitanju ona bila prva te da je ona ta za koju glasam, ali sam pogriješio", kazao je Grbić.

Ističe kako sada ne može ispraviti grešku, ali da može jasno kazati da Radomir Lukić nije njegov izbor.

"Krivo mi je, nisam znao uopšte prije 30 godina da je bio skinut od visokog predstavnika. Da l je to sad moja politička greška ili nije, ali stvarno nisam namjerno", zaključio je on.

Dalje ističe kako će danas na NSRS biti raspravljano o kriminalizaciji klevete čemu se on oštro protivi.