Aktuelne teme
2

Saša Dalipagić razgovarao sa predstavnikom OSCE-a Desirom o medijskim slobodama u BiH

Klix.ba
Foto: MKP BiH
Foto: MKP BiH
Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić jučer se sastao s predstavnikom OSCE-a za slobodu medija Harlemom Desirom i izaslanstvom OSCE-a. Sastanak je upriličen na inicijativu Desira, kojem je ovo prvi službeni posjet BiH.

Sastanak je upriličen na inicijativu Desira, kojem je ovo prvi službeni posjet BiH. Glavne teme sastanka su bile medijske slobode, proces digitalizacije u BiH, stanje u javnom RTV sustavu, kao i govor mržnje na internetu.

Zamjenik Dalipagić je prisutne izvijestio o trenutnom statusu procesa digitalizacije u BiH, naglasivši kako je Prva faza digitalizacije u cijelosti okončana i tri glavna centra su pokrivena digitalnim signalom. Trenutno je zbog tehničkih nedostataka u ponudama za nabavu opreme za Drugu fazu digitalizacije poništen postupak javne nabave i uskoro se očekuje ponovno raspisivanje tendera.

Dalipagić je izrazio nadu kako će u narednom razdoblju cjelokupan proces biti uspješno okončan. Podsjetio je kako su osigurana cjelokupna sredstva, u iznosu od oko 40 milijuna KM, spremna je i dokumentacija za završnu III fazu, pa je svrsishodno raspisivanje objedinjenog tendera za fazu II i fazu III nabave. Na ovaj način bi se značajno moglo uštedjeti na vremenu koje se gubi u žalbenim procedurama, koje traju neshvatljivo dugo, te na eventualnim ponudama, a u konačnici posao bi se mogao završiti do krajnjeg roka predviđenog za potpuno gašenje analognog signala u BiH.

Desir je iznio zabrinutost zbog stanja sloboda medija u BiH, te se zanimao za stanje u vezi sa financiranjem RTV servisa.

Dalipagić je naglasio kako je stava da je temeljni problem cjelokupnog sustava, pa tako i njegovog financiranja, sam koncept ustroja Javnog RTV sustava u BiH, te da bi isti trebao odražavati nacionalni i teritorijalni koncept uređenja Bosne i Hercegovine, čime bi se u najvećoj mjeri prebrodilo trenutno neodrživo stanje Javnog RTV sustava.

Kada je riječ o govoru mržnje u medijima, sugovornici su suglasni u stavu da je isti sveprisutan u elektroničkim medijima, te da regulativa ne prati u dovoljnoj mjeri razvoj medija, a mehanizmi koje na raspolaganju imaju Regulatorna agencija za komunikacije i Vijeće za tisak, kao nadležna tijela za sankcioniranje govora mržnje u elektroničkim, odnosno tiskanim medijima, su nedostatni ili se ne primjenjuju u punom kapacitetu.