BiH
43

Šarović: Užurbano radimo na otklanjanju nedostataka kako bismo ponovo mogli izvoziti u Rusiju

Piše: S. H.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je potvrdio da se intenzivno radi na otklanjanju nedostataka koje je dostavila ruska fitosanitarna inspekcija, zbog čega je i onemogućen izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusiju.

Ruski fitosanitarni inspektori su u augustu boravili u BiH gdje su zatekli niz nepravilnosti u radu inspekcijskih službi za nadzor proizvodnih pogona, odakle je BiH izvozila svoje poljoprivredne proizvode u Rusiju.

Najviše zamjerki bilo je u načinu pakiranja proizvoda, prisustva trećih osoba u lancu trgovine, ali i izdavanja certifikata za inspekcijski nadzor.

"Imao sam sastanak danas sastanak sa entitetskim ministrima poljoprivrede, a prije tri dana i sa entitetskim inspektorima. Uspostavljamo sistem i uklanjamo nedostatke. Vjerujem da ću u četvrtak ili petak izvjestiti rusku stranu o urađenom poslu", kazao je za Klix.ba Šarović.

Blokada izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju BiH nanosi ogromnu finansijsku štetu, s obzirom da Rusija predstavlja veoma važno tržište za poljoprivredne proizvođače iz BiH, a naročito voća i povrća.

Evidento je da će BiH morati uspostaviti mnogo efikasniji sistem kontrole proizvoda, kako se situacija s Rusijom ne bi ponavljala s nekim drugim zemljama.