Nakon sastanka
206

Šarović: U Beogradu se nije desio susret istomišljenika, Dodikova retorika me iznenadila

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kazao je da današnji susret u Beogradu nije bio "sastanak istomišljenika".
Komentarišući sastanak u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Šarović je rekao da se slaže s obim što je rekao šef istočnog susjeda, prenosi BNTV.

"Ja lično dijelim sve ono što je rekao i sa moje pozicije kao predsjednika Srpske demokratske stranke, sve je prihvatljivo, mislim da je sve bilo odmjereno", kazao je Šarović.

On je dodao kako su imali prilično dug sastanak te da je iskorištena prilika da svako od prisutnih iznese svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini.

"Nije to bio sastanak istomišljenika. (...) To je bila prilika da se čuje i naše mišljenje koje nije uvijek isto kao mišljenje pozicije. Bilo je određenih stvari oko kojih smo se složili, prije svega oko deklaracije SDA, ali postoje mnoga pitanja o kojima drugačije razmišljamo, pa i možda oko određenih odgovora vezano za deklaraciju što se i vidjelo iz izjava poslije", kazao je Šarović.

Ministar je dodao kako je bio iznenađen ratobornom retorikom člana Predsjedništva Bih i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

"Na jedan način iznenađen tom retorikom. Dodik je sve rekao u svoje ime i u ime svoje stranke, na to ima pravo ali nije to rekao u ime svih nas. Mislim da je potrebno da naglasim da naš odgovor uopće kada je u pitanju deklaracija SDA i kada je u pitanju stanje u Bosni i Hercegovini, treba da bude odmjeren i odgovoran i na bilo koji način ne huškački ili reakcija koja može da produbi krizu u Bosni i Hercegovini", kazao je Šarović.

Podsjećamo, u Beogradu je danas održan sastanak povodom trenutnog stanja u BiH te deklaracije SDA, a kojem su na Vučićev poziv prisustvovali najviši politički predstavnici Srba iz BiH.