Pristup projektima
10

Šarović: Strategija aproksimacije strateški dokumenat iz oblasti okoliša

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je danas novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Vijeća ministara BiH, da je Strategija aproksimacije jedan od ključnih strateških dokumenata iz oblasti zaštite okoliša.

Usvajanje ovog dokumenta, dodao je otvara vrata BiH za pristup različitim projektima IPA fondova i platformi za zapadni Balkan, a prve rezultate poslije usvajanja tog dokumenta moći će se vidjeti na samitu u Trstu.

Ministar Šarović je izrazio očekivanje da će biti osigurano 10 miliona eura za podršku snabdijevanju i rješavanju pitanja otpadnih voda u oba bh. entiteta, dodajući da bi uz taj grant (bespovratna sredstva) bila osigurana i kreditna sredstva koja se traže od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovaj dokument je rađen za period do 2050. godine, a preliminarne ocjene u Ministarstvu govore o tome da će biti potrebno osigurati više od sedam milijardi eura za njegovu implementaciju.

"Ta sredstva BiH nema, ali će ih tražiti s obzirom da već imamo strateški dokument i bit će nam lakše. On je bio preduvjet za traženje sredstava od specijaliziranih agencija Ujedinjenih nacija, ali i iz sredstava IPA fondova", pojasnio je Šarović.

Podvukao je da će se taj novac uložiti u projekte koji se tiču odgovora na klimatske promjene, zaštitu biodiverziteta i zaštitu okoliša te očekuje da će benefiti toga biti više od 13 milijardi eura.

"Taj novac će se na jedan drugi način vratiti zemlji", istaknuo je Šarović, dodajući međutim da sve zavisi od kvaliteta projekta i od angažiranja kvalitetnih stručnih ekipa koje će pripremiti projekte.

Kako bi svi važni projekti bili implementirani, Šarović je ocijenio da je nužno usvojiti i državnu energetsku strategiju koja bi uskoro trebala biti pripremljena u formi nacrta, a sve to važno je kako bi BiH stekla pravo da aplicira i za sredstva iz oblasti energetike.