BiH
27

Šarović: Sjednica VM odgođena za utorak, a u međuvremenu samo telefonska za hitna pitanja

Piše: Er. M.
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odgođena sjednica Vijeća ministara BiH bit će održana u utorak, a do tada će državni ministri raspravljati samo o hitnim pitanjima uvjetovanim rokom i to na telefonskim sjednicama, rekao je za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović.

Odgođena je za danas najavljena sjednica Vijeća ministara BiH, čime je politička kriza nastupila i u državnim organima izvršne vlasti. Na zakazanoj sjednici nisu se pojavili ministri iz reda srpskog naroda.

Ranije (16. februara) zastupnici iz RS-a odbili su da dođu na sjednicu Parlamentarne skupštine BiH koja je na kraju i otkazana. Posebno su istakli da oni ne bojkotuju rad državnih organa, ali da traže vraćanje pitanja revizije presude u institucionalne okvire.

Razlog ovakvih političkih poteza je najavljeno pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Predsjednici političkih stranaka iz Saveza za promjene koji participira u parlamentarnoj većini na državnom nivou, poručili su jučer da od trenutka predaje aplikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH ne postoji parlamentarna većina.

Na drugoj strani, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je nakon sjednice Predsjedništva SDA da krizu u državi stvaraju oni koji krše Ustav BiH.

On je naglasio kako revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije nije uperena protiv srpskog naroda nego da je riječ o pravdi na čijoj osnovi BiH s komšijama želi imati bolje odnose u budućnosti.