|

Šarović s entitetskim ministrima: Povećati kontrolu uvoza i zaštititi domaće proizvođače

Šarović s entitetskim ministrima: Povećati kontrolu uvoza i zaštititi domaće proizvođače
0
M. N.
10.10.2019. u 14:29
0
komentara
0

dijeljenja
Šarović s entitetskim ministrima: Povećati kontrolu uvoza i zaštititi domaće proizvođače Foto: D. S./Klix.ba
Sa današnjeg sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s entitetskim ministrima poručeno je da će od sutra već početi aktivnosti koje imaju za cilj, pored borbe za izvoz, zaštitu domaće proizvodnje i veću kontrolu uvoza.
Na sastanku Šarovića s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisom Pašalićem i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem razmatrano je više tema, ali naglasak je bio na popisu stočnog fonda, kontroli uvezenog mesa iz zemalja u kojima su aktuelne određene bolesti stoke i ubrzanje procesa izvoza mesa u Tursku.

"Popis stočnog fonda je neophodan radi konačnog dobijanja dozvole za izvoz crvenog mesa u EU. Razmatrali smo mogućnost nastavka uspostave infrastrukture, jer je to vrlo važno te smo razgovarali o pojavi bolesti goveda u nekim zemljama EU i potrebi BiH da pristupi pripremama i aktivnijem uključenju inspekcijskih organa u oba entiteta i Kancelarije za veterinarstvo BiH kako bi se zaštitili ljudi", rekao je Šarović.

Kazao je kako su do sada dobro sarađivali kada je riječ o bolestima kvrgave kože i afričke svinjske kuge. Imajući u vidu da BiH uvozi velike količine junećeg i goveđeg mesa na godišnjem nivou, to zaslužuje posebnu pažnju, smatra Šarović. Dodao je kako će već u narednim danima poduzeti određene aktivnosti.

"Razgovarali smo i o aktuelnom izvozu mesa u Tursku koje je dogovoreno, ali smo konstatovali da Turska strana vrši pripreme, ali da taj proces ide sporo. Sutra je u BiH zamjenik ministra poljoprivrede Turske i ukazat ćemo na to. Potrebno je da i mi uradimo sve što možemo da krene otkup tovnih bika, a trenutno ima oko 20.000 grla za klanje", istakao je.

Ministar iz RS-a rekao je kako su postigli visok stepen saglasnosti, jer ovo nije samo problem entiteta, već cijele države.

"Imamo veliki broj bikova, nemamo gdje da ih prodamo, a uvozimo velike količine mesa iz zemalja gdje su bolesti. Želimo u prvi plan staviti naše proizvođače, a ne one iz zemalja okruženja", rekao je Pašalić.

Federalni ministar rekao je kako moramo zaštititi domaću proizvodnju i domaće proizvođače.

"U zemlje EU i Tursku uvozi se samo meso prve i druge klase, a u našu zemlju može i treće i četvrte. Želimo da zbog zdravlja našeg stanovništva aktiviramo određene mjere", poručio je Dedić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.