Beograd
0

Šarović razgovarao sa Ljajićem o povratku Mercatora u BiH

Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, zajedno sa drugim članicama zemalja centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) potpisao je danas u Beogradu Dodatni protokol 5 o olakšavanju trgovine između zemalja članica CEFTA-e.

Osim značajnog olakšanja trgovine, današnjim potpisivanjem će se pojednostaviti i inspekcije koje se odnose na sve carinske postupke i skratiti procedure i formalnosti, a strane su se obavezale i na razmjenu podataka među carinskim organima CEFTA strana.

Procedure i formalnosti će posebno biti pojednostavljene pri uvozu i izvozu, posebno na granici, gdje se uvodi suvremeni način postupanja i elektronska razmjena podataka u cilju unapređenja kvaliteta analize rizika.

Ministar Šarović danas se sastao i sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem. U cilju konsultacija o povratku Mercatora u Bosnu i Hercegovinu i razmatranja plana i najboljih rješenja za sve zemlje, sastanak je održan i sa ministrom za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom.