Intervju
17

Šarović: Politički konkurenti Saveza za promjene u RS-u vode brutalnu "gadafijevsku" politiku

Razgovarao: S. Hambo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u intervjuu za Klix.ba komentarisao je najave da bi mogao biti kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH, politiku svoje stranke u Republici Srpskoj, ali i aktivnosti ministarstva koje predvodi, naročito kada je riječ o izvozu mesa i sankcijama Rusije na uvoz jabuka iz BiH.

Sve češće vas spominju kao potencijalnog kandidata Saveza za promjene za poziciju člana Predsjedništva BiH. Da li ćete prihvatiti kandidaturu ukoliko dobijete podršku stranke?

Proći će još izvjesno vrijeme do konačne odluke Srpske demokratske strane i Saveza za promjene o svojim kandidatima za ključne pozicije za predstojeće opće izbore. Kao što je poznato, nekoliko ozbiljnih kandidata pominju se kao mogući izbor, a među njima je i moje ime. S obzirom na to da je ovo unutrašnji demokratski proces Srpske demokratske stranke za sada bih se uzdržao od bilo kakvih javnih prognoza i kalkulacija i konačnog personalnog rješenja po ovom pitanju.

Kako gledate trenutnu poziciju Saveza za promjene u RS-u? Smatrate li da u oktobru 2018. možete zbaciti s vlasti SNSD?

Velika šansa postoji samo je pitanje hoćemo li je znati iskoristiti. To zavisi od mnogo faktora, izbora kandidata, kvalitetne pripreme i politike koju ćemo predstaviti, energije koju nosimo... Naši politički konkurenti su ozbiljni, veoma ozbiljni protivnici koji su zaigrali snažnu, opasnu brutalnu "gadafijevsku" politiku u kojoj riječi normalno, demokratično, tolerantno ili zajedničko ne postoje. Ta politika i vlast koju je iznjedrila ova politika koja ne daje prostor za kompromis i ubija svaki oblik pokušaja demokratizacije društva i razvoj demokratskih vrijednosti i vladavine prava ozbiljno se nudi svojim počinjenim ogromnim greškama, promašajima, lošem potcjenjivačkom odnosu i vladanju prema običnom prosječnom građaninu Republike Srpske da nakon 12 godina bude zamijenjena boljom i pravdenijom. Da li ćemo iskoristiti datu šansu i nametnuti se kao alternativa postojećoj vlasti koja nema više bilo šta da ponudi građanima zavisi od nas.

Je li Savez za promjene od izbora do danas dovoljno uradio da se u RS-u nametne kao bolji politički faktor u odnosu na trenutnu vlast?

Bolji i pravedniji politički faktor i politička opcija svakako jeste, to je moje duboko uvjerenje, ali je veliko pitanje da li je to uvjerenje u dovoljnoj mjeri prisutno, u dovoljnoj mjeri objašnjeno kod onih kojih se to najviše i tiče – građana Republike Srpske.

Kada će biti riješeno pitanje statusa BiH u Energetskoj zajednici?

Bosna i Hercegovina je i sada punopravna članica Energetske zajednice i njen status je u ovoj ugovornoj zajednici neupitan. Ali evidentno je da svoje obaveze u okviru ovog tijela ne ispunjava i da znatno kasni za ostalim članicama. Kada bi na vrijeme usvajala napredno evropsko zakonodavstvo i standarde iz oblasti energetike Bosna i Hercegovina bi, s obzirom na svoje resurse, bila neprikosnoveni lider, glavna zemlja u okviru Energetske zajednice. Ovako se provlačimo, mučimo i kaskamo za drugima suočavajući se sa sankcijama bez šans za bilo kakve projekte i investicije iz evropskih fondova.

Da li ste poduzeli određene korake kako bi Rusija ukinula zabranu uvoza jabuka iz BiH. Da li ste u međuvremenu pregovarali s ruskom stranom i kada se može očekivati ukidanje zabrane?

Aktivnosti po ovom pitanju vode i Ministarstvo i Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH. Radi javnosti treba da naglasim da entitetska nadležna ministarstva izdaju rješenja i uspostavljaju registar kompanija izvoznika u Rusiju, a fitosanitarni nadzor, odnosno inspekcijski nadzor na granici je također u nadležnosti entiteta. Bez obzira na prethodno, kao što sam istakao, u proceduru smo uputili odluku kojom bi se ukupno unaprijedile procedure prilikom izvoza u Rusiju, a od nadležnih organa zatražili smo sankcionisanje prekršilaca u ovom konkretnom slučaju. Uz to smo pokrenuli opsežnu aktivnost u kojoj od nadležnih službi tražimo da utvrde gdje je završilo 17.000 tona jabuka uvezenih iz Poljske u BiH tokom 2017. godine. Kad povučemo ovih nekoliko konkretnih mjera i aktivnosti i ukoliko nas budu slijedili iz nadležnih entitetskih institucija, vjerujem da će se steći i uslovi za ukidanje zabrane izvoza u Rusiju.

Postoje informacije da je bilo zloupotreba i prilikom izvoza brašna iz BiH u Tursku. Da li postoje problemi po tom pitanju?

Takvim inforamcijama ne raspolažem, ali potpuno je jasno da u svakom sektoru pa i ovom moramo usavršavati sistem kako bismo suzili prostor za moguće zloupotrebe. Pokušaja za zaobilaženje propisa i zakona od pojedinaca će biti uvijek, pogotovo ako im damo prostor za takvo nešto, ali je suštinski važno da uspostavimo sistem koji je sposoban da otkriva zloupotrebe i sankcioniše prekršioce.

Da li postoje problemi kada je riječ o izvozu mesa, s obzirom na posljednje informacije o zaraženom mesu koje je izvezeno u Tursku?

U ovom trenutku na postoji institucionalni problem u izvozu mesa u Tursku. Nove količine dogovorio sam nedavno u Ankari. Ovaj slučaj koji pominjete desio se prije šest mjeseci. Na isti način će reagovati Turska inspekcija za bilo koji novi kontingent. Zato inspekcija i postoji, a svaka odstranjena i uništena količina ide na štetu izvoznika. Naravno da ovakvi slučajevi nisu dobri za imidž naše industrije mesa. Trenutno dozvolu za izvoz mesa u Tursku imaju dvije kompanije iz BiH i upravo danas, prma informacijama kojima raspolažemo, počinje otkup žive stoke širom zemlje.