{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: Odluka EK za izvoz krompira dokaz da BiH može ispuniti zahtjevne standarde EU

F
23.7.2015. u 10:54
2
26
Šarović: Odluka EK za izvoz krompira dokaz da BiH može ispuniti zahtjevne standarde EU
2
Šarović: Odluka EK za izvoz krompira dokaz da BiH može ispuniti zahtjevne standarde EU
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je odluka Evropske komisije kojom je BiH proglašena zemljom koja je iskorijenila prstenastu trulež krompira i dozvoljen izvoz te kulture, još jedan uspjeh i nagovještaj drugih aktivnosti u okviru nadležnih institucija u BiH na ispunjavanju uvjeta i standarda EU.
Zahvalio je institucijama koje su doprinijele ovakvoj odluci, posebno Agenciji za zaštitu zdravlja bilja, te naglasio da je to potvrda da BiH, bez obzira na podijeljene nadležnosti u toj oblasti, može ispuniti zahtjevne evropske standarde.

Šarović je pojasnio da je krompir jedna od naših važnijih poljoprivrednih kultura kojom je zasijano više od 30.000 hektara s godišnjom proizvodnjom više od 300.000 tona te izražava uvjerenje da će nakon ove odluke i mogućnosti izvoza u EU biti stečeni uvjeti i za veću proizvodnju jer je ovo područje koje to omogućava.

Naglasio je da nakon ove odluke više nema prepreka za izvoz povrtlarskih i voćarskih kultura u EU, te da ograničenja postoje još samo za hranu i poljoprivredne proizvode životinjskog porijekla.

Šarović je rekao da je kvota od 15.000 tona za izvoz mesa u Tursku sasvim dovoljna za BiH i da je obaveza Vijeća ministara BiH i ministarstva na čijem je čelu da ona bude zadržana u narednih pet do 10 godina, te naglasio da su u 2014. proizvodnja i izvoz mesa značajno povećani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: