BiH
12

Šarović: Od 1. januara 2017. godine poslovanje u skladu sa adaptiranim SSP-om

SRNA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će BiH, najvjerovatnije, od 1. januara naredne godine poslovati u skladu sa adaptiranim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

On je pojasnio da se adaptirani SSP nalazi u proceduri u Predsjedništvu BiH, nakon čega se očekuje da Parlamentarna skupština BiH izvrši njegovu ratifikaciju.

"Kada je riječ o adaptaciji SSP-a već smo ga ispregovarali. Zemlje članice EU će vjerovatno to učiniti do kraja godine, jer sada svaka posebno vrši proceduru njegovog prilagođavanja, kada je u pitanju BiH, a u odnosu na ulazak Hrvatske u EU", rekao je Šarović na panelu "100 najvećih u BiH na putu ka EU", koji su organizovale "Privredna štampa" i "Poslovne novine" u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

U vezi sa adaptacijom SSP-a, Šarović je izrazio veliki optimizam, jer je, kako je rekao, razgovarao sa mljekarima, za koje smatra da će uspjeti da prebrode tu prepreku i veću konkurenciju koja će postepeno da dođe u roku od dvije odnosno tri godine, jer je riječ o faznom prilagođavanju.

"Mljekari moraju da se suoče sa konkurencijom od nekih 4.500 tona mlijeka na godišnjem nivou, koje će biti bez carina i biće jeftinije prosječno 30 feninga u odnosu na domaće mlijeko, ali ja mislim da oni mogu da prevaziđu tu prepreku", istakao je Šarović.

On je podsjetio na činjenicu da Srbija napreduje ka EU, što znači da BiH čeka ista procedura kao kada je Hrvatska ulazila u Uniju - nova liberalizacija, odnosno vjerovatno nova priča o adaptaciji SSP-a.

"Sa Srbijom imamo sve nanovo da radimo i ponovo ćemo pričati o kvotama o mlijeku i ostalim stvarima. Spremamo se za takvo nešto i prilagođavamo. Naravno, nije to jednostavno, ali to je nešto što apsolutno stiže", naveo je Šarović.

Prema njegovim riječima, liberalizacija je neizostavan proces koji svi u BiH treba da prihvate, jer nikakve granice, carine i nikakvo zatvaranje ne može riješiti pitanje ekonomije i napretka zemlje.

Šarović smatra da će upravo ta liberalizacija jednog dana dovesti BiH do punopravnog članstva u EU, dodavši da je naredna godina ključna za BiH, jer se očekuje da zemlja dobije kandidatski status.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH, a obim spoljnotrgovinske razmjene sa Unijom prošle godine iznosio je 70 odsto, s tim da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 62 odsto.

Prema njegovim riječima, BiH je interesantna zemlja EU, posebno u političkom smislu, ali su joj interesantni i resursi, odnosno potencijali sa kojima obiluje BiH - energetski, prehrambeni, a tu su i vodni potencijal, turizam, šume.

"Treba se fokusirati na to da preduzeća iz BiH izdrže konkurentske pritiske EU", istakao je Bojić, podsjetivši da Unija obilato daje podsticaje pojedinim proizvođačkim sektorima, a posebno prehrambenoj industriji.

On smatra da bi fondovi EU, koji se ne koriste dovoljno, mogli biti od velike koristi privrednicima iz BiH, jer bi ta sredstva pomogla u tehnološkoj promjeni firmi, te da se popravi infrastruktura zemlje, ali i da se investira u turističke potencijale.

Prema njegovim riječima, BiH ima šansu u EU, jer ima kvalitetne proizvode, a Komora će i dalje zastupati privrednike, preko svojih asocijacija pomagati im, ali će i tražiti od nadležnih u BiH da se radi na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH.

Predstavnik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža rekao je da, prema nekim ranijim podacima, 71 odsto članica Vijeća smatra da je poslovni ambijent u BiH nepredvidiv, što je neophodno promijeniti, da u zemlji treba uspostaviti vladavinu prava, stabilnost, predvidivost poreza, te jasan put.

"Direktna strana ulaganja od 2007. godina opadaju iz godine u godinu. Sa 1,2 milijarde evra, trenutno su na nivou od oko 250 miliona evra. Ipak, privrednici se ne predaju, daju konktretne preporuke", kazao je Muidža.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine, od kada se krenulo sa Reformskom agendom, strani investitori osjete ozbiljan pristup, odnosno da se zaista krenulo u reforme.

Izvršni direktor za ekonomska pitanja "Bimala" iz Brčkog Ševal Suljkanović rekao je da se uspješnost ove firme ogleda u kvalitetu njenih proizvoda i komercijalnom iskustvu koje se prenosi na mlade.

"Osnovni postulat firme je kvalitet ne dozvoljava kompromis i to je razlog uspjeha", istakao je Suljkanović i dodao da je to razlog što se proizvodi "Bimala" nalaze na tržištu EU, a posljednje vrijeme i na tržištu Turske, Kine i Malezije.