Zastoj reformskog kursa?
1

Šarović o Košarcu u Vijeću ministara BiH: Sve zavisi od njegovog znanja i vizije

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović prokomentarisao je za Klix.ba prijedlog da formiranjem nove vlasti Staša Košarac bude imenovan na njegovo mjesto u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, poručivši kako će imati veliki izazov.

"Budući novi ministar koji će voditi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa bez obzira ko god on bio i iz koje stranke dolazio pred sobom će imati veliki izazov jer naprosto javnost očekuje da iz ovog Ministarstva dolaze dobre vijesti i da prednjači u reformskom kursu", kazao je Šarović.

Navodi da od mnogo stvari zavisi da li će novi ministar u tome uspjeti, ali od dvije najviše: od njega samog i njegovog znanja i vizije ali i od političkih gabarita i okvira za djelovanje koje će dobiti od stranke koja ga je kandidovala.

"Nagađanja i predviđanja su nesiguran oslonac u politici pa i o ovom pitanju pa zato ocjene i upoređivanje radije ostavljam za izvjesno vrijeme nakon formiranja Vavjeta ministara BiH", zaključio je aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u izjavi za Klix.ba.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH utvrdila je da predložena četiri ministra i pet zamjenika u novom sastavu Vijeća ministara BiH ispunjavaju sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH. Među njima i Staša Košarac.

Staša Košarac (Foto: T. S./Klix.ba)
Staša Košarac (Foto: T. S./Klix.ba)

Košarac je rođen 1975. godine u Sarajevu. Živi u Istočnom Novom Sarajevu. Diplomirao je 2014. godine u privatnoj obrazovnoj instituciji, Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment u Beogradu.

Košarac je član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a prvu javnu funkciju je dobio sa 25 godina kao odbornik u Skupštini Općine Višegrad.

Već 2004. godine osvaja mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS), a dvije godine kasnije postaje predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda RS-a. Istu funkciju od 2010. godine vrši u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Košarac se na općim izborima 2014. godine kandidovao za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i osvojio je mandat. Isto mu je uspjelo i četiri godine kasnije.