Put ka NATO-u
35

Šarović: O Godišnjem nacionalnom programu treba da se izjasni i RS

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da zagovara stav da o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine treba da se izjasne svi relevanti učesnici u procesu približavanja NATO-u, uključujući i predstavnike Republike Srpske.

On kaže da od izjašnjavanja institucija Republike Srpske zavisi i način postupanja i glasanja predstavnika u Vijeću ministara koji dolaze iz RS-a.

Šarović navodi da je obaveza predstavnika iz Republike Srpske da se pridržavaju odluka i stavova njenih institucija i ističe da se time sužava prostor za bilo kakvo lično tumačenje i ocjenjivanja karaktera, značaja i podobnosti ovog dokumenta.

"U tom smislu vodim inicijativu i razgovarat ću sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem da ovaj dokument ima karakter akcionog plana i sadrži obaveze različitih nivoa vlasti u procesu približavanja prema NATO-u, kako za nivo BiH, tako i za entitete, da se ti nivoi vlasti potpuno jasno izraze o tom dokumentu", rekao je Šarović novinarima.

On smatra da je to pitanje dobilo mnogo veću političku dimenziju od samog suštinskog značaja tog dokumenta.

Vijeće ministara jučer nije razmatrao Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH.

Ova i ostale tačke dnevnog reda koje su skinute s dnevnog reda bit će razmatrane na sjednici zakazanoj za utorak, 22. januara.