Poglavlje 22
11

Šarović: Nisu završena pitanja iz Upitnika o regionalnoj saradnji i IPA fondovima

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara je danas tokom razmatranja Informacije o ukupnim aktivnostima Direkcije za evropske integracije /DEI/ u vezi sa upravljanjem procesom evropskih integracija konstatovalo da iz Upitnika Evropske komisije nisu završene aktivnosti koje se odnose na Poglavlje 22.

"To je jedino što mogu da kažem. Direktor DEI Edin Dilberović danas je u Banjoj Luci i vodi razgovore oko odgovora na pitanja iz Poglavlja 22 koje se odnosi na pitanja regionalne saradnje i IPA, odnosno, predpristupnih fondova", rekao je ministar Mirko Šarović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da bi Dilberović trebalo da da više odgovora narednih dana, ne želeći da komentariše ranije izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da su gotovi odgovori na Upitnik Evropske komisije.

Šarović je istakao da je bez obzira na činjenicu da je ranije na Kolegijumu za evropske integracije konstatovano da je sve usaglašeno, očigledno da je pitanje Poglavlja 22, odnosno regionalne saradnje i IPA, nešto što još čeka na usaglašavanje i prevođenje.

"Vijeće ministara je usvojilo provedbeni akt Zakona o vanjskotrgovinskoj politici koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina na opremu za proizvodne pogone, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizodnih pogona što su olakšice koje su privrednici i komorski sistem tražili u BiH već duži period. Iza toga je stajalo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa", rekao je Šarović.

On je napomenuo da se sa tom provedbenom odlukom kasni godinu i po dana, s obzirom da je Zakon usvojen 2015. godine.

"Smatram da će to biti značajne i veoma korisne olakšice za privrednike koji ulažu u svoje proizvodne pogone za opremu koja se ne proizvodi u BiH. Sigurno je da će koristiti svim potencijalnim investitorima i značajno pomoći investicionu klimu u BiH", rekao je Šarović.

Vijeće ministara je, kako je naveo Šarović, razmatrao Informaciju o unapređenju Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata u BiH i Informaciju o aktivnostima na uspostavljanju Poljoprivrednog informacionog sistema u BiH, precizirajući da su ministri u okviru ove tačke dnevnog reda informisani o situaciji kada su u pitanju registri gazdinstava i poljoprivredni informacioni sistem.

"Informacija je prošla, što ne znači da je stanje po pitanju Informacionog sistema i Registra sjajno i da nemamo određenih problema. Problema imamo, ali nastojimo da postignemo odgovarajuće dogovore sa nižim nivoima vlasti, odnosno, Republikom Srpskom, Federacijom BiH /FBiH/ i kantonima, jer je dio nadležnosti i na kantonima", rekao je Šarović.

On je naglasio da je važno radi približavanja zemlje EU da budu uspostavljeni registri i informacioni sistem sa jednom centralnom bazom podataka koje se nalaze u entitetima kako bi se lakše planirale aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Šarović je napomenuo da je donošenjem Strategije ruralnog razvoja savladana jedna prepreka i preduslov za uspostavljanje registara i baza podataka.