BiH
5

Šarović nakon prve sjednice: Već smo krenuli u aktivnosti u vezi s budžetom

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, nakon prve sjednice ministarskog vijeća, kazao je novinarima da su odredili članove Odbora za unutrašnju politiku i Odbora za ekonomiju Vijeća ministara BiH.

Po njegovim riječima, to je nešto što je uobičajeno prilikom konstituiranja Vijeća ministara BiH.

Kazao je da su razmatrana i pitanja koja se odnose na imenovanje triju guvernera uime BiH na tri ključne finansijske institucije: Svjetsku banku, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).

"Guverner uime BiH za Svjetsku banku je predsjedavajući Denis Zvizdić, za MMF ministar Vjekoslav Bevanda i za EBRD sam ja", kazao je ministar Šarović, dodajući da se radi o predsjedavajućem i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Naveo je da nakon današnje sjednice dolaze i druga važna pitanja kao što je budžet institucija BiH, koji se priprema, i druga pitanja koja su na dnevnom redu.

"Već smo krenuli u aktivnosti u vezi s budžetom. Sad su prijedlozi budžeta u ministarstvima. Nakon toga ulazi, vjerovatno za nekoliko dana, u Vijeće ministara, nakon toga ide Predsjedništvu BiH. Mi smo već praktično krenuli u proceduru i vjerovatno će se naći na jednoj od prvih sjednica Vijeća ministara", kazao je Šarović.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, istaknuo je da je to jedan od prioriteta nove vlasti u BiH.

"Vjerovatno ćemo već tokom narednih sedmica krenuti s pripremom ovog važnog pitanja izrade mehanizma. Znate koja je to sve procedura, koje sve institucije će u tome da učestvuju. Nadam se da ćemo uspjeti da dođemo do odluke koja bi odblokirala ovaj proces kada je u pitanju evropski put BiH", kazao je ministar Šarović.