Energetika
17

Šarović: Kroz IPA-u svake godine gubimo desetine miliona eura, čekamo saglasnost entiteta

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je na današnjoj konferenciji za medije da se Vijeće ministara susreće sa opstrukcijama u usvajanju važnog dokumenta iz oblasti energetike, zbog čega svake godine BiH gubi desetine miliona eura IPA fondova.

"Nema dovoljno saradnje, rekao bih čak da ima opstrukcija u usvajanju ovog važnog dokumenta. Nadam se da ćemo u neko skorije vrijeme dobiti prijeko potrebna mišljenja. Ukoliko ih ne dobijemo, Bosna i Hercegovina će i u 2017. godini ostati bez IPA sredstava u energetici i ostat će bez sredstava u energetskom sektoru kroz platformu za Zapadni Balkan. Šteta zaista", kazao je Šarović.

Dodao je da je energetska strategija i dalje živa materija i da se nada da će uskoro proraditi svijest onih koji trebaju dati svoje mišljenje o zajedničkom dokumentu i da će Bosna i Hercegovina imati energetsku strategiju.

"Vijeće ministara je uradilo sve, ali ravnopravni učesnici su i entiteti a na njih čekamo u narednom periodu. Kroz IPA-u svake godine gubimo desetine miliona eura, jer ne možemo da apliciramo za sredstva IPA-e, za energetiku. Bosna i Hercegovina ima urađen početni draft državne strategije i to je dobra vijest. Ali, bez konačne saglasnosti od strane entiteta ne možemo povlačiti ova sredstva", poručio je Mirko Šarović.