Sastanak u Beogradu
15

Šarović i ministri zemalja regiona: Sprovodit će se finansijska kontrola Agrokorovih kompanija

Piše: S. H.
Foto: Vesna Anđić/Radio Slobodna Evropa
Foto: Vesna Anđić/Radio Slobodna Evropa
U Beogradu je danas održan sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića s ministrima za vanjsku trgovinu i ekonomsku saradnju BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije o aferi Agrokor s analizom potencijalnih implikacija na zemlje regiona. Na sjednici su definisani zaključci, kojih će se u narednom periodu pridržavati zemlje regiona u kojima posluje Agrokor.

Svјesni značaja koji Agrokor grupa ima za sve zemlje regiona, kao i njenog utjecaja na ekonomije svake od zemalja i učešće u BDP-u, a u cilju zaštite zaposlenih i interesa dobavljača na današnjem sastanku u Beogradu, doneseno je nekoliko zaključaka.

  • Formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmјene informacija i poduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanja radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava Agrokora u svakoj od pojedinačnih zemalja.

  • Svaka od zemalja sprovodit će kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor u skladu sa zakonima koji važe u četiri države.

  • Očekujemo da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna.

  • Očekujemo da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i van Hrvatske.

  • Izražena je spremnost za razgovore s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u cilju iznalaženja zajedničkih rješenja za stabilizaciju poslovanja cijelog Agrokor koncerna.

Sastanku su pored Aleksandra Vučića prisustvovali potpredsјednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, potpredsјednik Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministrica ekonomije u Vladi Republike Crne Gore Dragica Sekulić i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije u Vladi Republike Slovenije Zdravko Počivalšek.