{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šariću četiri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom u Travniku

F
7.4.2015. u 16:49
0
4
Šariću četiri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom u Travniku
0
Šariću četiri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom u Travniku
Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Brunu Šarića na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom u Travniku u maju 1992. godine.
On je proglašen krivim da je 24. maja 1992. godine učestvovao u odvođenju civila Alekse Kostreša ispred njegove zgrade u ulici 29. novembar u Travniku.

Kako je utvrdilo prvostepeno vijeće, Šarić je sa još dvojicom pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zoranom Tukom i Srećkom Veberom, koji više nisu živi, učestvovao u odvođenju, prilikom čega je uperio oružje prema oštećenoj Sajmi Kostreš i njenom sinu.

Nakon toga Aleksi Kostrešu gubi se svaki trag sve do aprila 2005. godine, kada su sahranjeni njegovi posmrti ostaci na današnji dan prije deset godina.

- Iako je za ovo krivično djelo predviđena minimalna zakonska kazna od pet godina, Vijeće se odlučilo na kaznu od četiri godine uzimajući u obzir olakšavajuće okolnosti - kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Mehmedalija Huseinović.

Obrazlažući zbog čega nisu prihvaćeni dokazi odbrane, on je kazao da nijedan od šest ispitanih svjedoka nije bio očevidac događaja, nego je riječ o pripadnicima Samostalne satnije "Rosa Brandis", u kojoj je bio i optuženi.

Izricanju presude nije prisustvovao optuženi, kao ni predstavnici Kantonalnog tužilaštva u Travniku.

Šariću su produžene mjere zabrane a na ovu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu FBiH, javio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: