BiH
0

Šarić: Podsticaji poljoprivrednoj proizvodnji za 2008. mogli bi krenuti početkom marta

FENA
Privredna komora Kantona Sarajevo danas je u saradnji s kantonalnim Ministarstvom privrede organizirala javnu raspravu o Prijedlogu zakona o novčanim podsticajima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo.

U Prijedlogu je za ovu godinu zadržan nivo podsticaja iz prošle godine, a uzgoj muznih grla i proizvodnja mlijeka bit će strateški pravaci razvoja poljoprivrede, međitim, među prioritetima su i govedarstvo, voćarstvo i biljna proizvodnja.

Poljoprivrednici nemaju velikih primjedbi na taj zakon, osim što su tražili da iznos za podsticaje bude 0,8 posto od budžeta Kantona Sarajevo umjesto sadašnjih 0,5 posto.

Ovaj prijedlog zakona, kako je najavio ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić, trebao bi u ponedjeljak biti upućen prema Vladi, a očekivanja su da će se u februaru naći na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo.

  • Ukoliko ovaj zakon bude prihvaćen poslije toga slijedi donošenje odluke o podsticajima za pojedinačne proizvodnje, a budžetom je za tu namjenu osigurano pet miliona KM. Očekujem da već početkom marta možemo krenuti s podsticajima proizvodnji za ovu godinu, rekao je ministar Šarić, dodavši da je cilj Kantona da podsticajima poljoprivredne proizvođače usmjeri ka robnoj proizvodnji.

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Kemal Grebo izrazio je uvjerenje da iznos od pet miliona KM ipak može zadovoljiti potrebe poljoprivrednika na području Kantona, te rekao kako smatra da će ti podsticaji narednih godina rasti, s obzirom na činjenicu da konstantno raste i budžet KS-a.

  • Veliki dio debalansa u robnoj razmjeni čine prehrambeni proizvodi jer Sarajevo je jedan od najvećih potrošačkih centara u državi. Dakle, nije nam namjera da se samo iskoriste postojeći prehrambeno-poljoprivredni resursi već da se počne i s izgradnjom prerađivačkih kapaciteta i da se taj način osigura i veća zaposlenost u Kantonu Sarajevo, kazao je Grebo.