BiH
13

Šarčević: Sanjam kada će u zgradi institucija BiH donositi zakone u korist svih

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svečana akademija Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Foruma parlamentaraca BiH 1990. i općinskih vijeća kantonalnih općina, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, a prisustvovali su predstavnici svih nivoa bh. vlasti.

Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. Miro Lazović podsjetio je u svom obraćanju da su se bh. građani masovnim izlaskom na referendum 1992. opredijelili da žele živjeti u nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini ravnopravnih građana i naroda.

Dodao je da je nezavisnost skupo plaćena, ali da su to bili neminovni istorijski procesi koji u većini slučajeva prate nastanak novih država.

Lazović je istakao da današnja Bosna i Hercegovina, nažalost, nije onakva kakvu je predvidjelo referendumsko pitanje, te da nad njom još lebdi sjena neostvarenih ratnih ciljeva.

Naglasio je da, uprkos svim problemima, Bosna i Hercegovina ima budućnost i pozvao sve pojedinačno da se okrenu temeljnim ljudskim vrijednostima kako bi one postale sastavni dio političkog života.

Gvardijan samostana Sv. Ante na Bistriku Ivan Šarčević rekao je da sanja vrijeme kada će u zgradi institucija BiH, u kojoj je održana svečana akademija, biti doneseni civilizacijski primjereni zakoni i odluke u korist svih građana BiH.

Potcrtao je da time poriče zavodljivu tezu da je politika samo prljav posao kojim se bave samo nečasni ljudi i apelirao da iz te zgrade krene obnova političke slobode i političke subjektivnosti svakog građanina.

Studentica Selma Haračić uputila je, uime svoje generacije, zahtjev i molbu starijima da više ne prave greške koje bi mladi morali plaćati.

Poručila je da će njena generacija uskoro završiti svoje obrazovanje i steći znanje i utjecaj, te naći načine da Bosni i Hercegovini vrati sjaj i dobrotu.