{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajliji nagrada Kraljevskog zrakoplovnog društva

S
30.11.2011. u 21:00
1
26
Sarajliji nagrada Kraljevskog zrakoplovnog društva
1
Sarajlija dr. sc. Goran Ivetić, istraživač i predavač na Univerzitetu u Bolonji (Italija), je u ponedjeljak u sjedištu britanskog Kraljevskog zrakoplovnog društva, najstarijeg zrakoplovnog društva na svijetu, u Londonu primio povelju i medalju za svoje istraživanje u području zrakoplovnih konstrukcija i inovativnih tehnologija koje poboljšavaju mehanička svojstva materijala korištenih u ovoj oblasti.
Goran Ivetić s priznanjem u Londonu
Goran Ivetić s priznanjem u Londonu
Nagrada mu je dodijeljena u kategoriji mladih naučnika do 30 godina za "izuzetan doprinos ili postignuće u području zrakoplovstva".

Dr. sc. Ivetić je dio uskog kruga svjetskih naučnika koji se bavi istraživanjem u području tehnologije "Laser Shock Peening" koja koristi lasere s velikom snagom za poboljšanje mehaničkih svojstava materijala.

Na Bolonjskom je univerzitetu Goran Ivetić dobio priliku proširiti svoje istraživanje na području ove tehnologije, a to je istraživanje, prema mišljenju Komisije, bilo vrijedno ove ugledne nagrade. Nagradu mu je uručio predsjedavajući Komisije za dodjelu medalja i nagrada Društva, a na svečanosti su bili prisutni i predsjednik Društva, zvanice iz zrakoplovne industrije, kao što su Airbus, Rolls Royce, AgustaWestland te zvanice iz akademskog svijeta.

Ivetić je rođen u Sarajevu 1982. godine. U Pulu se doselio 1992. godine, gdje je ostao sve do završetka Matematičke gimnazije. Godine 2006. diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je upisao doktorski studij Italijanskog univerziteta u Pisi. Nakon završetka doktorskih studija početkom 2010. počinje raditi u Zavodu za zrakoplovstvo Univerziteta u Bolonji, jednog od najvećih italijanskih univerziteta, a i najstarijeg na svijetu – osnovanog 1088. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: