Roditeljsko pravo
228

Sarajliji Edinu Čizmiću sud iz Novog Pazara želi oduzeti kćerkicu, žalio se i Vučiću

N. K.
Edin Čizmić s kćerkicom (Foto: Facebook)
Edin Čizmić s kćerkicom (Foto: Facebook)
Sarajlija Edin Čizmić već treću godinu je na sudu u Novom Pazaru, gdje se bori za starateljstvo nad kćerkom u sporu s porodicom preminule supruge.

Ovaj 51-godišnji Sarajlija je 26. jula 2016. godine dobio kćerku, a dva mjeseca kasnije preminula je njegova supruga Elvira.

"U Sarajevu smo nakon rođenja kćerke bili 40 dana, a onda otišli u Novi Pazar na odmor. Nakon 15 dana boravka vratio sam se u Sarajevo da radim, a ona je ostala da održi babine. Svakodnevno smo se čuli sve do trenutka kada su me nazvali da mi jave da mi je supruga preminula od srčanog udara. Odmah sam otišao u Novi Pazar", počinje nam priču Čizmić.

Po dogovoru sa supruginom majkom, kćerka Ajlin je ostala u Pazaru, a on je konstantno dolazio da viđa svoje dijete. Bio je i dogovor da mu porodica preminule supruge dolazi u Sarajevo s unukom.

"Na početku je sve bilo u redu, a ja sam često išao u Pazar, ostavljao novac za kćerku. Svakodnevno sam zvao i raspitivao se za dijete. Kasnije, kad je malo porasla, i razgovarao sam s Ajlin. Nisam mogao očekivati da bolesna punica dođe s Ajlin u Sarajevo pa nisam ni insistirao. Međutim, primijetio sam da se svastika, koja je najviše vodila brigu o Ajlin, promijenila prema meni, pa sam onda, sluteći šta mi se sprema, počeo slati novac poštom. Tada sam napravio najveću grešku što odmah nisam uzeo Ajlin i doveo je u Sarajevo", priča nam.

Plansko udaljavanje kćerke

Početkom 2019. godine punica je preminula, a onda počinju veliki problemi za ovog Sarajliju.

"Odmah je počelo plansko udaljavanje kćerke od mene. Nazovem da razgovaram s Ajlin, a svastika uvijek odgovara da spava ili se igra. Dok je punica bila živa, nisam imao takvih problema. Kulminiralo je za rođendan, kad su izmislili da će ići na neko jezero i da ga neće slaviti. Tada sam odlučio uzeti dijete i moj advokat je telefonski pozivom zatražio da mi daju Ajlin, što su svastike odbile pa sam sve dao na sud. Interesantno je da je to suđenje trajalo godinu i po te da nikad niko nije saslušan, jer su odugovlačili postupak. Tako se dešavalo da sarajevska socijalna služba napiše izvještaj o meni da posjedujem sve uslove da mi Ajlin dođe, a oni se žale na tu odluku rekavši da nisam bio novinar. Potom je uslijedila duga procedura da uzmem potvrdu iz novinske kuće da odnesem do moje socijalne službe. Tim su željeli da dobiju na vremenu. Napominjem da su svi oni bili kod mene u firmi i da me svi poznaju, što potvrđuje njihove laži", istakao je.

Nakon godinu i po započinje novo suđenje gdje porodica preminule supruge traži da mu se oduzme roditeljstvo.

"Svastika je vodila brigu o kćerki, a odjednom suprugin brat traži da mi se oduzme roditeljstvo. Socijalna služba iz Novog Pazara je od prvog dana stala na njihovu stranu. Tako mi je socijalna radnica rekla da ne mogu imati kćerku jer imam dijabetes i nosim naočale. Također, na sudu je izmislila da nikad nisam zvao socijalno na početku pandemije. Zvao sam raspitujući se za dijete, ali nisam mogao doći jer su granice bile zatvorene prva dva mjeseca od pojave koronavirusa. Također je i sudija ovog postupka Asmir Bihorac otvoreno stao na njihovu stranu, jer sam tražio još jednog svog svjedoka, a on odbio rekavši da nemamo vremena. I pored toga što je svjedok na suđenju ispričao da vrše pritisak na dijete prilikom viđanja s kćerkom, sudija je odbio moj zahtjev da se Ajlin do okončanja postupka prebaci u hraniteljsku porodicu. Da sve nije čisto pokazuje podatak da je optužnica protiv mene podignuta u januaru, a do mog advokata je stigla 29. maja, tako da je ta optužnica putovala četiri mjeseca. Čak me je pregledao i njihov neuropsihijatar, koji je u izvještaju napisao da mi se privremeno oduzme Ajlin, jer je socijalno napisalo kako ona navodno neće da ide kod mene. Istina je da prilikom viđanja djeteta neće meni jer joj prilikom dolaska u socijalno govore da ću je pojesti i slično. To je svjedok potvrdio na sudu. Nadam se samo da sada kada imamo dokaze da vrše pritisak na Ajlin, da će neuropsihijatar promijeniti izvještaj, jer su se okolnosti promijenile", dodao je.

Ovaj 51-godišnji Sarajlija sumnja da su i pojedini političari upleteni u ovaj slučaj.

Političke veze u socijalnoj službi

"Sumnjam da su vezani za određene političare čiji je član njegove stranke direktor socijalne službe Novog Pazara, koji je sklon raznim aferama. Prije pet-šest godina imao je sličan slučaj s jednom Ukrajinkom koja je bila udata za Pazarca i upravo to socijalno je, umjesto da ga dodijeli majci, dijete dalo ocu koji je brat direktora socijalne službe. Tada je to bila velika afera i umjesto da direktor bude smijenjen, on ostaje na toj funkciji. Upravo zbog svega toga sam se i obratio za pomoć predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji me je pismom obavijestio da će poslati Ministarstvo pravde i Ministarstvo za porodicu da ispitaju slučaj i da će mi odgovoriti u rekordnom roku, tako da čekam odgovor", rekao je Čizmić.

Edina na suđenju zastupa advokat Stefan Rašić, kojeg smo također kontaktirali. Ipak, nije nam mogao puno govoriti, jer je suđenje u toku, ali nam je potvrdio da se u Osnovnom sudu u Novom Pazaru očekuje odluka o smještaju djeteta u hraniteljsku porodicu dok traju ročišta.

"Osnovni sud u Novom Pazar još uvijek nije donio odluku o eventualnom smještaju djeteta u hraniteljsku porodicu nakon ukidanja prvostepenog rješenja kojim je taj prijedlog odbijen. Ukoliko prvostepeni sud ponovo donese identičnu odluku, a naročito u slučaju odugovlačenja pri donošenju odluke, bit će očigledno da je sud u ovom sporu zauzeo blagonaklon stav prema ponašanju srodnika djeteta, odnosno da podržava njihove postupke. Ističem da će to biti naročito očigledno u slučaju odugovlačenja pri donošenju rješenja, jer postoji opasnost da ono bude dostavljeno meni u takvom trenutku da ako izjavim žalbu protiv iste, spisi predmeta neposredno prije zakazanog ročišta budu proslijeđeni Višem sudu kako ročište ne bi ni bilo održano", rekao nam je Rašić.

Kontaktirali smo i Osnovni sud u Novom Pazaru kako bismo dobili više informacija o slučaju, ali nam do zaključenja teksta nisu poslali odgovor.

Dok vrijeme ubrzano protiče i djevojčica raste, Čizmiću ostaje nada da će što prije moći vidjeti svoju kćerku, a onda i živjeti s njom.