Traže hitnu sanaciju
0

Sarajlije u utorak protestuju zbog deponije Smiljevići: Dosta je smrada i trovanja

Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Mještani koji žive u naseljima u okolini kantonalne sarajevske deponije Smiljevići u Buća Potoku u utorak, 24. septembra, najavili su protest upozorenja kojim žele poručiti kako im je "dosta smrada i trovanja".
Protest će biti održan na ulazu u deponiju Smiljevići s početkom u 17 sati.

Glavni zahtjev građana jeste hitno izdvajanje novca iz budžeta Kantona Sarajevo za sve potrebne radove na sanaciji deponije. Pored toga, traže i ponovno pokrivanje nepropisno pokrivenih dijelova deponije i postavljanje dodatnih dijelova sistema za prikupljanje i eliminisanje deponijskog gasa koji, kako kažu, guši i truje okolna naselja i cijeli grad.

Nezavisna kontrola kvalitete pokrivanja deponije s redovnim mjerenjima koncentracije deponijskog gasa također je jedan od zahtjeva.

Građani traže i da se izrade zakonodavni okvir i tehnička uputstva kojima bi se detaljno uredi svaki segment rada deponije. Njihov posljednji zahtjev je imenovanje odgovornih i postavljanje rokova za svaku od mjera koju traže , a Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo obavezuju da smijeni imenovane ukoliko ne realiziraju mjere koje traže.

"Aktiviste političkih stranaka pozivamo da se suzdrže od političkog marketinga tokom protesta te nesebično i ljudski podrže našu borbu za život. Mi i naše kuće nismo bespravni. Bespravna je deponija", ističu mještani koji pozivaju na protest.

Podsjećamo, problem deponije Smiljevići bio je glavna tema na sjednicama Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša Skupštine KS, a uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša Skupštine KS, a vlada KS krajem juna održala je tematsku sjednicu na deponiji Smiljevići.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad na kojoj se razmatralno alarmantno stanje deponije Smiljevići istaknuto je da proširenje deponije ne dolazi u obzir.