Međunarodni dan ljudskih prava
0

Sarajlije u šetnji za mir i ljudska prava

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava danas je Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine, u saradnji sa drugim organizacijama, organizirala niz aktivnosti kako bi javnosti još jednom skrenuli pažnju na neophodnost borbe za ljudska prava, te ukazali da se ona svakodnevno krše u različitim krajevima svijeta.

Svečani defile krenuo je od Vijećnice prema BBI centru u organizaciji aktivista YIHR BH i mladih učesnika konferencije o Antidiskriminaciji (koju je prethodnih dana organizovala Asocijacija za demokratske inicijative), a u pratnji Sarajevo Drum Orchestra.

Uz kratko zadržavanje pred Katedralom, Markalama i Vječnom vatrom članovi povorke su nosili panoe sa ispisanim ljudskim pravima, ali i angažiranim pitanjima, a zainteresirani građani i građanke mogli su se pridružiti i simbolično podržati akciju.

Pored svečanog defilea, aktivisti i aktivistice su ispred BBI centra anketirali građane i građanke o tome koja im prava najviše nedostaju, dok će se u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u 20 sati kao centralni događaj održati premijera predstave "Tamo je polje", koja se od 2001. godine kontinuirano izvodi u 150 zemalja svijeta, a ovo je prvi put da će se odigrati u BiH.

Predstava se zasniva na istinitom događaju iz 2000. godine, kada je od strane policije u Izraelu ubijen sedamnaestogodišnjak. Događaj je opisala američka novinarka Jen Marlowe koja je, sakupivši mailove, uspjela uobličiti ovu priču u tekst bez ikakvih intervencija. To je ujedno i pričanje političkog pitanja sukoba Palestine i Izraela, kao i borba građana tog podneblja za osnovno ljudsko pravo - pravo na mir.

"Ideja za ovu predstavu nastala je kao rezultat rada grupe učesnika prve Škole civilnih sloboda i aktivizma u organizaciji YIHR BH, koji su željeli da se kroz umjetnički izraz dotaknu univerzalne teme patnje i boli uzrokovane konfliktom", istakla je Luna Kalaš, koordinatorica Škole i ovog projekta. Ulaz na predstavu je besplatan.

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, zatvorit će se partyjem u Kinu Kriterion koji počinje u 22 sata.