Ne betonu
383

Sarajlije u parku Hastahana protestovale protiv odluke o gradnji zgrade

Piše: S.H.P.
Nakon što je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Centar u Sarajevu usvojen Nacrt odluke o izmjeni regulacionog plana Gradski park - Hastahana, građani su danas održali protestni skup u parku Hastahana izričito se protiveći gradnji zgrade na ovom prostoru.

Iako su iz Općine Centar kazali kako će 89 posto površine ostati park građani su nezadovoljni tim konceptom.

Kazali su i kako se već godinama bore protiv neplanske gradnje po Marijin Dvoru. Naglašavaju kako objekti poput Sarajevo City Centra, OKI-ja i mnogih drugih projekata nisu potreba građana već politike investitora. Na ovom mjestu trebala bi se graditi Centralna banka.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Okupili smo se ovdje da iskažemo svoje nezadovoljstvo odlukom Općine da se na površini Hastahane grade novi objekti. Nama odgovara da ovdje bude park u kome će se građani okupljati i gdje će zadovoljavati svoje socijalne potrebe druženjem, sportom, rekreacijom. Građani su rekli ne betonu, ne gradnji", rekao je Zvonimir Bošnjak predsjednik Mjesne zajednice Marijin Dvor.

Općinski vijećnik Denis Challenger kazao je kako je stav građana jasan, odnosno da oni na prostoru Hastahane žele stopostonu zelenu površinu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Ja sada postavljam pitanje onima koji žele tu graditi: Gdje su vidjeli da se ispred Centralne banke djeca igraju. Nigdje. Tu je sve ograđeno, tu je osiguranje. Dakle, tim činom samo ćemo izgubiti još jednu javnu površinu u samom centru Sarajeva. Iz Općine kažu da tu žele graditi kako bi uredili prostor Hastahane. Građani to ne žele. Tačka", rekao je Challenger.

Kazali su da su ovi mirni protesti samo prva faza da se Općini stavi do znanja da građani ne žele da se gradi na ovom lokalitetu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Druga faza jeste javna rasprava koja će se održati u toku ove sedmice u Mjesnoj zajednici Marijin Dvor i treća faza jeste kada mi dobijamo prijedlog odluke i izmjene dopune regulacionog plana na samom Vijeću. Od 20 vijećnika koji su podržali ovaj nacrt ima i onih koji su rekli da će saslušati građane, te da ako oni ne žele gradnju da će promijeniti svoje glasove. Nadam se da će im ovaj skup dati jasno do znanja da građani ipak ne žele gradnju i da će shodno tome i glasati", rekao je općinski vijećnik Denis Challenger.