Simbol Grada
1.2k

Sarajlije šokirane: Na zgradi Vječne vatre postavljeni PVC prozori?

D. Be.
Foto: Čitatelj/Klix.ba (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U prizemlju impozantne zgrade koja je definitivno jedan od simbola Sarajeva, poznata kao Vječna vatra, postavljeni su bijeli prozori koji odudaraju od autentičnog izgleda zgrade i podsjećaju na PVC stolariju.

Ovaj prizor šokirao je sve prolaznike sa prednje i bočnih strana ovog objekta u čijem se prizemlju treba otvoriti informativni centar Evropske unije.

Trenutno nije poznato ko je dao ideju i odobrio da se skrnavi izgled ove historijske zgrade, no od ranije je poznato da je Gradska uprava prizemlje zgrade dodijelila u zakup Delegaciji Evropske unije u BiH (kirija 1 KM mjesečno) koja se obavezala, u vrijeme bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake, da će u preuređenje uložiti 2,8 miliona eura.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić povodom ove informacije je izjavila da Grad Sarajevo nije vlasnik zgrade i nije nadležan ni za rekonstrukciju ni za mijenjanje stolarije i prozora niti je mogao dati dozvolu ili saglasnost te da je vlasnik zgrade Federacija BiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Spomen-obilježje Vječna vatra, smješteno u srcu Sarajeva, jedan je od prepoznatljivih simbola bh. glavnog grada. Ovaj nacionalni spomenik posvećen je oslobodiocima i antifašistima našeg grada poginulim za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Nažalost, čini se da službe Delegacije EU u Bosni i Hercegovini nisu shvatili značaj i važnost ovog objekta pa su odlučili zamijeniti staru drvenu stolariju s onom koja izgleda podsjeća na PVC i zasigurno ne pristaje ovakvom objektu. Kako sve izgleda najbolje da pogledate u našoj fotogaleriji.

U principima i smjernicama za očuvanje nacionalnih spomenika jasno se navodi da prilikom obnove mora biti zadovoljen, istinito i vjerodostojno, oblik i dizajn, materijali i građa, upotreba i funkcija, tradicija...