Nema novca za prskanje
0

Sarajlije se sami bore protiv najezde komaraca

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako se vjerovalo da Sarajevo nema izražen problem sa komarcima, posljednjih godina u pojedinim naseljima pojava ovih napasnika pretvorila se u pravu najezdu. Tretmani protiv komaraca postoje, kao i oprema za to, ali se oni u Sarajevu ne rade, potvrdio je za Sarajevo-x.com Šefik Pašalić, direktor firme "Sanitacija", koja obavlja takozvane DDD poslove (deratizacija, dezinfekcija, dezinsekcija).

"Prskanje komaraca se može raditi u februaru, dok se oni nalaze u obliku larve ili se tretman radi u maju ili junu, kada su komarci već odrasli. U urbanim sredinama, kao što je Sarajevo, najprimjereniji način prskanja bio bi iz aviona, dok bi se okolna područja mogla prskati i sa zemlje“, pojašnjava Pašalić.

Inače, Bosna i Hercegovina i Srbija jedine su zemlje u Evropi u kojima nije zabranjeno prskanje komaraca iz aviona, dok je Hrvatska nedavno uvela tu zabranu. Ova vrsta tremana pogubno utiče na uzgoj pčela, te je potreban veliki oprez i organizovanost pri radu.

Pašalić ističe da se njegova firma zadnjih pet godina susreće sa stalnim pritužbama građana, koji se žale da ne mogu otvoriti prozor u svojim sobama zbog najezde komaraca. No, nažalost, građani ne mogu zahtijevati prskanje kao pojedinci, a Ministarstvo zdravstva KS, iako je uzimalo u razmatranje tu mogućnost, zbog nedostatka novca u budžetu nije moglo priuštiti iznajmljivanje aviona i stručnog osoblja za sezonsko uništavanje ovih insekata.

"Područje oko Miljacke posebno je pogodno za pojavu komaraca jer je rijeka tokom ljetnih dana više stajaća nego tekuća. Također, stalne promjene temperature idealno su vrijeme za najezdu. Ovo je problem koji strašno muči ljude i prskanje bi bilo apsolutno opravdano“, navodi Pašalić.

U Bosni i Hercegovini prskanje komaraca se radi u kritičnim područjima kao što su gradovi pored Save, Banjaluka, Bijeljina, Brčko. Ti tretmani se redovno obavljaju i u hrvatskim gradovima - Zagrebu, Osijeku i na cijeloj Makarskoj rivijeri.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Habiba Salihović pak smatra da se pojava komaraca u Sarajevu nije pretvorila u najezdu, a kako su to komarci koji ne prenose malariju niti neku drugu bolest, iznajmljivanje aviona predstavljalo bi veliko i uzaludno trošenje novca.

"Komarci, kao i žohari, nisu zdravstveni već higijenski problem. S druge strane, Zavod zaista nema toliko novca da svake godine iznajmljuje avion kako bi se prskalo cijelo područje Sarajeva, posebno kad se problem može riješiti kupovinom kućnih preparata za njihovo uništavanje“, poručuje Habibović.