Traže pravdu
486

Sarajlije se danas okupljaju ispred Vlade KS povodom smrti djevojčice Džene Gadžun

V. K.
Građani Sarajeva danas su za 13 sati zakazali mirno okupljanje ispred Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo povodom tragičnog događaja i smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.
Organizatori ovog okupljanja su ranije naglasili kako mirno okupljanje ima tri cilja i to:
  • Izražavanje podrške porodici Gadžun

  • Informisanje šire javnosti o slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun

  • Dostavljanje liste zahtjeva Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo

"Mirno i dostojanstveno, za Dženu Gadžun", navodi se u saopćenju organizatora Alena Alića, objavljenom na Facebook stranici povodom ovih protesta.

Također, na stranici su navedena i uputstva za građane koji će prisustvovati ovom skupu.

  • Svaka osoba ima obavezu ponašati se civilizovano i dostojanstveno;

  • Prostor mirnog okupljanja je pod videonadzorom;

  • Policijski službenici će po uputama organizatora mirnog okupljanja odstraniti, legitimisati i zakonski sankcionisati svaku osobu koja bude narušavala javni red i mir, shodno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo;

  • Svaka osoba ima obavezu nositi zaštitnu masku i pridržavati se epidemioloških mjera. Osobe bez zaštitnih maski neće imati pravo prisustva mirnom okupljanju;

  • Građani imaju pravo koristiti transparente. Transparenti ne smiju imati uvredljiv sadržaj. Svi transparenti će biti kontrolisani prije početka mirnog okupljanja;

  • Organizator protesta zadržava pravo prekida mirnog okupljanja ukoliko se uz konsultaciju s policijskim službenicima konstatuju elementi narušavanja javnog reda i mira, kao i epidemioloških mjera.

Trogodišnjoj Dženi Gadžun jučer je klanjana dženaza u Gornjim Lučanima kod Kaknja.

Nakon klanjanja dženaze muftija zenički Mevludin Dizdarević, koji je i predvodio dženazu, obratio se okupljenima koji su došli na posljednji ispraćaj djevojčice.

"Ovo je veliki ispit i test za sve nas, da se trudimo da naša država i svi sistemi budu kvalitetniji. Cjelokupan život je test i ispit u kojem učvršćujemo svoj karakter i vjeru. Ovo je danas belaj i test za sve nas, za porodicu koja ispraća malenog evlada, za sve nas da pokažemo šta možemo i test i belaj za državu. Čuvajte se teških riječi koje mogu biti otrovne za sve nas, danas trebamo biti uz porodicu Gadžun", kazao je Dizdarević te dodao da svi mi od Džene trebamo tražiti halal (op. a. oprost).