Nisu osigurana sredstva
17

Sarajlije protestuju zbog smrada s deponije Smiljevići, vlast najavljuje tematsku sjednicu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Građani Sarajeva organizovat će danas protest zbog nesnosnog smrada koji se po okolnim naseljima širi s deponije u Smiljevićima. Kantonalna vladajuća šestorka u isto vrijeme najavljuje da će zbog tih problema, najkasnije do 15. oktobra, organizovati tematsku sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo.

Prije nego što građani kažu svoje, a predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti svoje, na stranici Skupštine Kantona Sarajevo dostupni su odgovori na zastupnička pitanja koja se odnose na problem nekadašnjeg odlagališta kućnog otpada u Smiljevićima, 1997. godine transformisanog u sanitarnu deponiju za komunalni otpad.

Problemi u Smiljevićima

KJKP Rad navodi da je za deponovanje komunalnog otpada 1997. godine izgrađena betonska ograda oko deponije, visine 2,5 metara, te da je potom uveden fizički i videonadzor kako bi se eliminisao svaki unutrašnji kontakt ljudi i životinja s unutrašnjosti kompleksa.

"Na taj način izbjegnuto je širenje infekcija i ostalih negativnih utjecaja s deponije. Izuzetak predstavljaju ptice na čije prisustvo se ne može utjecati", stoji u odgovoru iz KJKP Rad.

Navode da je takvo stanje zadržano do 2016. godine, kada su počeli radovi na izgradnji deponije intertnog materijala i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada.

"Za potrebe izvođenja radova na predmetnom objektu, jedan dio ograde je uklonjen. Poslije toga nije se moglo izvršiti naknadno zagrađivanje ovog dijela kompleksa RCUO, budući da na planiranom prostoru za zbrinjavanje i reciklažu građevinskog otpada nije u potpunosti izvršena eksproprijacija zemljišta", navodi KJKP Rad.

Također se napominje da je mještanima čiji privatni posjed graniči sa RCUO Smiljevići odobreno korištenje i ulazak kroz dvije kapije na kompleksu, kroz koje je jedino moguć prilaz do njihovih posjeda.

"Usljed svega navedenog susrećemo se s problemima ulaska životinja i neovlaštenih osoba, zbog čega je hitno potrebno pristupiti rješavanju ovog pitanja", stoji u odgovoru KJKP na zastupničko pitanje šefa Kluba SBB-a Zvonka Marića.

Potencijalna rješenja

KJKP Rad navodi da je mjera za eliminisanje problema eksproprijacije zemljišta, koja se odnosi na deponiju inertnog materijala i zagrađivanje RCUO Smiljevići u potpunosti.

"Eksproprijacija je definisana kroz Kantonalni ekološki plan - KEAP, čiji je operativni plan uspostaviti kapacitete za adekvatno zbrinjavanje 80 posto građevinskog otpada. Planirana je izgradnja preostalog dijela deponije inertnog materijala s platoom za uspostavljanje reciklaže građevinskog otpada i eksproprijacije zemljišta na lokaciji deponije Smiljevići", potencijalno je rješenje koje navodi KJKP Rad.

Eksproprijacija, prema njihovim navodima, košta 1.400.000 KM, što nije predviđeno budžetom Vlade Kantona Sarajevo 2018/19.

"Kako bi se poduzele potrebne mjere za speračavanje ulaska životinja u krug RCUO te intervenisalo prema lokalnim mještanima za koje posjedujemo informaciju da zalutalu stoku u krug RCUO Smiljevići ne drže pod nadzorom, u ime KJKP Rad je upućen dopis Inspektoratu veterinarske inspekcije u kojem se ukazuje na problem i moli za postupanje", stoji u odgovoru iz KJKP Rad.

Zahtjevi građana

Glavni zahtjev građana jeste hitno izdvajanje novca iz budžeta Kantona Sarajevo za sve potrebne radove na sanaciji deponije. Pored toga, traže i ponovno pokrivanje nepropisno pokrivenih dijelova deponije i postavljanje dodatnih dijelova sistema za prikupljanje i eliminisanje deponijskog gasa koji, kako kažu, guši i truje okolna naselja i cijeli grad.

Građani traže i da se izrade zakonodavni okvir i tehnička uputstva kojima bi se detaljno uredio svaki segment rada deponije. Njihov posljednji zahtjev je imenovanje odgovornih i postavljanje rokova za svaku od mjera koju traže, a Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo obavezuju da smijeni imenovane ukoliko ne realiziraju mjere koje traže.