Ne paničite
349

Sarajlije prijavljuju "sumnjive osobe u bijelim odijelima", policija kaže da nema slučajeva krađa

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Društvenim mrežama kruže poruke upozorenja na ljude koji su obučeni u bijela odijela te obilaze stanove u Sarajevu predstavljajući se kao tim koji treba obaviti dezinfekciju. Navodno se radi o lopovima koji na ovaj način varaju i pljačkaju ljude.

Glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić objasnio je kako je MUP zaprimio određene informacije o osobama koje u bijelim mantilima dolaze na pojedine adrese predstavljajući se kao radnici određenih preduzeća.

"Nije bilo ovakvih slučajeva, ali je bilo poziva da se navodno to dešava, izlaskom na teren utvrđeno da se radi o radnicima određenih preduzeća koji vrše svoju djelatnost", rekao je Hadžiabdić.

Brojni građani upozoravaju da takve osobe govore da rade za preduzeća koja se bave dezinfekcijom, odnosno, deratizacijom objekata te tako vrše krivična djela.

"Obavještavamo javnost da do ovog momenta nije bilo prijava koje se odnose na ovakav oblik vršenja krivičnih djela, ali svakako pozivamo na oprez, jer uvijek postoji određeni broj osoba sklonih vršenju krivičnih djela koje pokušavaju zloupotrijebiti stanje u kojem se naše društvo nalazi", objasnio je glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

S tim u vezi, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS će poduzeti dodatne mjere pojačanog obilaska terena, a u slučaju da se uistinu dogodi, potrebno takav slučaj prijaviti nadležnoj policijskoj upravi ili Operativnom centru Uprave policije.

U međuvremenu, za portal Klix.ba je potvrđeno da u sarajevskim zgradama, po sporazumu sa upraviteljima, vrše dezinvekciju haustora i da se prilikom dolaska u zgrade javljaju predsjednicima kućnih savjeta.