Ambasador Tatham posebno dirnut
0

Sarajlije pratile vjenčanje kraljevskog para na trgu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Povodom vjenčanja britanskog kraljevskog para, princa Williama od Walesa i njegove zaručnice Catherine Middleton, Ambasada Velike Britanije u Sarajevu, kao domaćin proslave u BiH, priredila je danas u kompleksu Cinema Cityja prijem i kinoprojekciju vjenčanja u dvjema dvoranama.

Uporedo je organizirana videoprojekcija na velikom ekranu na obližnjem trgu ispred poslovnog centra BBI.

Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham obraćajući se novinarima tokom prijema rekao je da je današnji dan veoma poseban za Ujedinjeno Kraljevstvo te da je on iskreno dirnut velikim interesovanjem u našoj zemlji za taj događaj.

Pratit će ga milijarde ljudi na planeti, a ambasador se nada da će veliki broj njih s emocijama pamtiti izuzetnu ceremoniju.

Zanimanje bh. javnosti ambasador povezuje i s vezama koje su s našom zemljom trasirali Williamovi roditelji, princ Charles i princeza Diana, koji su više puta posjetili BiH, a Diana nedugo prije smrti u humanoj kampanji za žrtve mina.

Ambasador je danas uručio nagrade za šest učenika iz sarajevskih i mostarskih škola, pobjednika takmičenja za najbolji pisani rad o temi "Moja omiljena ličnost iz Velike Britanije i šta sam od nje/ga naučio/la". Ovo takmičenje je organizirano za učenike srednjih škola s programom međunarodne mature u BiH.

U kompleksu Cinema Cityja postavljena je umjetnička instalacija, improvizirana vjenčanica Catherine Middleton, ukrašena omotima za slatkiše.

Autorice Edina Selesković i Suada Kuloglija rekle su da njihovo djelo dočarava metamorfozu princezine zaručničke plave haljine u bijelu vjenčanicu.

Motiv i inspiraciju umjetnice su našle, kako su izjavile, u vječitom snu svake djevojčice da jednog dana postane princeza, što se jednoj djevojčici danas i ostvarilo.

Instalacija će poslužiti u humanitarne svrhe, ponuđena je na aukciji na internet stranici www.pik.ba.

Polovina prihoda namijenjena je za SOS Dječija sela u BiH, a druga polovina za humanitarne organizacije u Velikoj Britaniji kojima će po želji kraljevskog para ići prihodi umjesto namjeravanih vjenčanih poklona mladencima iz cijelog svijeta.

Humanitarnom dijelu proslave u BiH pridružile su se brojni sponzori, najviše britanske kompanije, kao i tvornica čajeva Plantago, koja je zajedno s djecom SOS Dječijih sela BiH pripremila specijalnu ediciju čaja nazvanog "ZaVIČaj iz bajke", želeći da ovu savremenu priču o bajkovitom vjenčanju uklopi u dugotrajnu tradiciju ispijanja čaja u Britaniji.

Posebna edicija čaja, u čijem dizajnu će biti dječiji crteži, bit će u prodaji početkom maja, a sav prihod će biti direktna podrška za 28 SOS porodica, rečeno je na prijemu u Sarajevu.