Borba za zelenu površinu
148

Sarajlije okupljene u Hastahani uz "posljednje" fotografisanje poručile: Želimo park!

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Veliki broj građana Sarajeva okupio se večeras u parku Hastahana kako bi poručili da na ovom prostoru žele park, a ne gradnju novih objekata.

Prilikom večerašnjeg okupljanja koje je počelo 18 sati u Hastahani, Sarajlije koje srčano brane malo oazu zelene površine željele su napraviti historijsku fotografiju koja je, kako su kazali, možda i posljednja kakvu Sarajevo poznaje. Kroz zajedničko fotografisanje poručuju da se borba nastavlja.

Roditelji s djecom, i mladi i stari, poručili su da žele park, a ne opstanak Hastahane u trenutnom obliku i formi.

"Hoćemo park, hoćemo park...", uzvikivali su okupljeni građani.

Najmlađi su večeras sa sobom nosili brojne rekvizite, kantice i lopatice, dok su oni malo stariji u Hastahanu pristigli na svojim biciklima. Parkom su odjekivali graja, smijeh i dječija igra.

Dok su brojne Sarajlije izražavale nezadovoljstvo večeras u parku, čelnici Grada Sarajeva danas su usaglasili kako je potrebno ubrzati aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar - Marijin Dvor za lokalitet Kvadrant "B".

"Ovaj lokalitet treba postati moderno poslovno središte grada, a ne ruglo i spavaonica", poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Podsjećamo, prema usvojenom planu općinskih vlasti, Hastahana će se pretvoriti u savremeni park sa brojnim sadržajima, dok će se u jednom njenom dijelu osigurati prostor za zgradu od nekoliko spratova.

Iako su se brojne Sarajlije borile da zadrže zelenu površinu i spriječe gradnju novih objekata na Marijin Dvoru, nisu u tome uspjeli.