BiH
79

Sarajlije odale počast Nelsonu Mandeli: Hvala Madiba, od tebe trebamo učiti

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Počast bivšem predsjedniku Južnoafričke Republike Nelsonu Mandeli odali su danas i građani Sarajeva

Dvadesetak građana bh. prijestolnice Sarajeva, u organizaciji Mreže za izgradnju mira, okupilo se danas ispred Akademije likovne umjetnosti kako bi odalo počast Nelsonu Mandeli, zvanom Madiba, koji će ostati ikona borbe protiv rasizma, te koji je ujedinio i oslobodio svoju naciju prigrlivši vrijednosti opraštanja i pomirenja.

Prisutni su podsjetili na život i djelo ovog velikog borca za ljudska prava. Jedan od prisutnih je bio i jedan od apelanata u predmetu "Sejdić-Finici" i član Romskog informativnog centra "Kali Sara" Dervo Sejdić, koji je kazao da je njegovo prisustvo znak poštivanja veličine i djela Nelsona Mandele.

"On se borio i izborio. Ukinuo je dobrim dijelom aparthejd. Mislim da BiH treba da se služi njegovim djelom. BiH i politika BiH ima šta naučiti od Mandele i njegovog životnog puta", poručio je Sejdić.

Aktivistkinja Mreže za izgradnju mira Valentina Pellizzer kazala je da je cilj današnjeg okupljanja isključivo odavanje počasti Nelsonu Mandeli. Govoreći o tome da li je zadovoljna odzivom građana na današnji skup, Pellizzer je kazala da je dovoljno svaki put kada pored sebe vidi još jednu osobu.

"Smatram da je to lični čin", pojasnila je ona i dodala da je Mandela bio simbol.

"Mi trebamo nastaviti da se sjećamo šta je on značio, šta su njegove poruke i kako su te poruke promijenile Južnoafričku Republiku", kazala je Pellizzer.

Građani su pisali i poruke Mandeli, a jedna od njih glasi: "Hvala što sam imala mogućnost da Vas upoznam i idem Vašim putem".