Anketa Klix.ba
446

Sarajlije o spomeniku: Naježila sam se, najveći prosperitet je bio u vrijeme kralja Tvrtka

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mnogi stanovnici Sarajeva jutros su bili iznenađeni kada su prilikom polaska na posao ugledali spomenik kralju Tvrtku koji je tokom noći postavljen preko puta zgrade Predsjedništva BiH.
Period do dolaska javnog gradskog prijevoza mahom su iskoristili za fotografisanje spomenika. Reporterska ekipa portala Klix.ba pitala je građane Sarajeva da li im se sviđa lokacija na koju je postavljen spomenik te da li znaju ko je bio kralj Tvrtko.

"Ko da su mene pitali. Bilo je tu kolebanja. Kad su predložili ovdje, mislim da je gradonačelnica Benjamina Karić predložila, odmah sam se složio. Tu mu je mjesto, to je zasluženo mjesto. Bit će tu špekulacija i prepucavanja oko lokacije… Ko da su mene pitali. Prezadovoljan sam", rekao nam je jedan sugrađanin.

Na naše pitanje ko je bio kralj Tvrtko odgovara:

"Bio je bosanski kralj, nije bio kralj Bošnjaka ni Srba, svi su bili Bosanci. To je historija, ili povijest kako god hoćete, dokazano, jasno ko dan. To je bilo prije dolaska Turaka, nije bilo Bošnjaka u to vrijeme, to je iluzija da neko govori, on je bio isključivo bosanski kralj", naveo je.

Jednu sugrađanku smo zatekli u periodu kada je fotografisala spomenik. Oduševljenje nije krila te nam je rekla da nije očekivala da će jutros vidjeti spomenik.

"Baš sam iznenađena kad ga ugledah. Jako mi se sviđa, vjerujte baš sam se naježila. Dopada mi se, jako mi se dopada. Znam da je bilo rasprava oko lokacije, spomenik mi se jako dopada", rekla je i dodala da zna ko je bio kralj Tvrtko.

Lokacijom je zadovoljna još jedna naša sugrađanka, koja nam je rekla da je za vrijeme kralja Tvrtka bio najveći prosperitet.

"Odlična je lokacija, drago mi je da se ipak to ipak postavilo (spomenik, op.a.) s obzirom na to da je dugo vremena bilo problema oko toga. Super je", rekla je.

Na pitanje o kralju Tvrtku odgovara da je bio srednjovjekovni kralj.

"U vrijeme kralja Tvrtka je bio najveći prosperitet. Bio je srednjovjekovni kralj", navela je.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338. – oko 10. marta 1391.) bio je bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. godine. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne, koji je za sobom ostavio zemlju veću, jaču, politički utjecajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.