Ne žele zgradu
303

Sarajlije najavile protest u parku Hastahana zbog odluke Općinskog vijeća

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Uprkos protivljenju građana i struke na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Centar u Sarajevu usvojen je Nacrt odluke o izgradnji zgrade u parku Hastahana. Zbog toga su građani za nedjelju najavili protestni skup, simbolično u 5 do 12 sati.

Iz Općine ipak pojašnjavaju da će 89 posto površine ostati park, a s druge strane nezadovoljni građani najavljuju protest u nedjelju.

"Pozivamo sve građane na okupljanje u parku Hastahana i da konačno zajedno kažemo jedno veliko NE izgradnji! Okupljanje uključuje i čišćenje parka. Također, uputit ćemo poziv svim vijećnicima i načelniku, gdje mogu neposredno čuti glas građana! Želimo grad Sarajevo sa zelenim i javnim površinama od značaja za sve građane", poručeno je na Facebook grupi iza koje stoji općinski vijećnik Denis Challenger.

U najavi protesta se navodi da Općina Centar u Sarajevu ima namjeru stvoriti preduslove za gradnju u parku Hastahana.

"Dva poslovna objekta i podzemna garaža, iako su građani već rekli da ne žele gradnju. Jedan od objekata sa -2 etaže neodoljivo podsjeća na izgradnju Centralne banke sa trezorom. Izmjene i dopune regulacionog plana za ovo područje su prošle proceduru u Vijeću u formi Nacrta te bi sada opet trebale uslijediti javne rasprave", navodi se u najavi okupljanja.

Skup je zakazan u nedjelju, 21. aprila u 11:55 sati u parku Hastahana.