Sarajlije dobile novi aparat za oživljavanje: Reanimacija je benefit cijelog društva

Sarajlije dobile novi aparat za oživljavanje: Reanimacija je benefit cijelog društva
216
Dž. L.
25.6.2019. u 13:22
34
komentara
216

dijeljenja
Sarajlije dobile novi aparat za oživljavanje: Reanimacija je benefit cijelog društva Foto: M.O./Klix.ba
Novi automatski defibrilator ili aparat za oživljavanje postavljen je danas u Sportskoj Dvorani Dobrinja u Sarajevu.
Ovo je prvi od ukupno šest takozvanih AED aparata koji će biti postavljeni na različitim lokacijama u glavnom gradu BiH, a u sklopu projekta koji zajedno provode Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Ekipe Hitne pomoći danas su demonstrirale kako se koristi aparat. Kako kaže direktor Hitne pomoći Adem Zalihić, uz ovaj vrlo jednostavni aparat, svako može spasiti život čovjeka. Na aparatu su dugme ON/OFF za paljenje i gašenje te dvije samoljepljive elektrode koje se nalijepe na grudni koš. Aparat ima zvučne upute, što dodatno olakšava korištenje.

"Ozbiljna istraživanja na zapadu pokazala su da je za funkcionalan dolazak ekipe Hitne pomoći do unesrećenog potrebno od tri do pet minuta. Čak i u razvijenim zemljama to je neostvarivo. Stoga su ljudi osmisliti široku edukaciju građanstva te postavljanje ovakvih aparata kako bi se što prije moglo djelovati. Kada srce ne radi pet minuta, mozak odumire. Nakon toga čovjek postaje biljka i teret porodici i građanstvu. Stoga u tom periodu od tri do pet minuta svaki čovjek može pomoći spasiti drugog čovjeka. Uspješna reanimacija je veliki benefit za cijelo društvo", istakao je Zalihić.


On je dodao kako AED aparat nije ni po čemu opasan za društvo, s obzirom da su se pojavile određene dezinformacije na internetu i društvenim mrežama.

"Aparati su apsolutno sigurni. Proizvedeni su tako da se niko ne može povrijediti. Aparat može isporučiti šok samo kada je čovjeku stalo srce. Nema nikakve bojazni. Vrlo je jednostavan za korištenje, ali je potrebna i obuka. Ugovorom koji smo potpisali s Gradskom upravom, mi smo se obavezali da ćemo obučiti sve ljude iz okruženja gdje instaliramo ove uređaje. Pored toga, napravit ćemo mrežu dan se tačno zna gdje se nalaze ovi uređaji, što je nama iz Hitne pomoći od velikog značaja", kazao je Zalihić.

Pored AED aparata na Dobrinji, u narednom periodu će biti postavljeno još pet ovakvih aparata u Sarajevu. Koliko je do sada poznato, po jedan aparat će biti postavljen u Vijećnici, negdje na prostoru šetnice u Ferhadiji, na Skenderiji, u BBI centru te na Olimpijskom bazenu Otoka.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je veliku podršku ovom projektu.

"Meni je drago da se grad Sarajevo pozicionira na listu svjetskih metropola koje imaju ovakve uređaje. Mi ćemo u budućnosti podržavati ovaj projekt jer naše vrijeme i energiju vrijedi ulagati radi spašavanja života naših građana. Ovakvi i slični projekti podižu svijest o zdravlju. Sigurno nećemo stati na šest ovih uređaja", kazao je Skaka.

Podsjećamo, Zakon Evropske unije nalaže postavljanje AED-a na svim mjestima okupljanja hiljadu ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...