Apsurdna situacija
212

Sarajlije "blokirane" zbog snijega u padinskim dijelovima, a zimske službe čekaju saglasnost za čišćenje

A. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Građani u Sarajevu su prinuđeni ostati u svojim domovima zbog trenutne situacije u vezi s koronavirusom, ali i zbog toga što ulice nisu očišćene od snijega koji je sinoć intenzivnije počeo padati u glavnom gradu BiH. Naime, mnogima od njih je otežan put do prodavnica i radnih mjesta, a dio padinskih dijelova je u blokadi.

Redakcija portala Klix.ba primila je veliki broj žalbi ogorčenih građana kako padinski dijelovi, ali ni saobraćajnice u Sarajevu nisu adekvatno očišćeni. Snijeg je izazvao velike probleme, a jedan od čitatelja nam je napisao kako se u općini Stari Grad, konkretnije u ulici Nalina, nalazi veliki broj vozila koja čekaju da zimske službe naprave put prohodnim.

"Broj kriznog štaba 121, koji bi trebalo da je u upotrebi, nije u funkciji. U naselju Hrid jedna ženska osoba čeka Hitnu pomoć, ali niko ne može doći. Naime, ta osoba je pala i povrijedila glavu. Hljeb nije stigao u prodavnice i stari i bolesni su bez tih namirnica. Ovo je nevjerovatna situacija. Niko ništa ne radi osim policije koja ide vozilom dokle može pa nastavlja pješice", napisao nam je jedan od građana.

Također, veliki broj primjedbi uputili su i građani koji žive na području općine Centar, tačnije u Nahorevu i Poljinama, a situacija je dodatno zakomplikovana i time što su zbog koronavirusa brojni građani u kućama, tako da i one neodgodive obaveze ne mogu realizovati zbog snijega koji im otežava kretanje.

S tim u vezi kontaktirali smo i KJKP "Rad" koji nam je naveo da su im ruke "vezane" i da ne mogu čistiti ulice u Sarajevu sve dok ne dobiju saglasnost od svih potpisnika ugovora za zimsko održavanje, jer je ta sezona istekla.

"Zimska sezona 2019/2020. kalendarski je trajala od 15. novembra 2019. do 15. marta 2020. godine. Postoji mogućnost da se prije zvaničnog datuma (15. 11.) počnu poslovi čišćenja i posipanja saobraćajnica ili da se nastave aktivnosti čišćenja i posipanja saobraćajnica poslije zvaničnog roka (15. 3.), ali u oba slučaja moramo imati saglasnost investitora. Potpisani ugovori za zimsko održavanje su istekli", naveli su iz KJKP "Rad".

Dodali su i to kako su Direkcija za puteve KS, općine Centar i Novi Grad do sada dali saglasnost da se nastavi zimsko održavanje te da će dežurne ekipe preduzeća "Rad" na području tih općina čistiti snijeg na glavnim saobraćajnicama i padinskim dijelovima.

"Čekamo u toku dana još saglasnost općina Novo Sarajevo i Stari Grad kako bismo mogli i u tim područjima pristupiti čišćenju ulica od snijega i poledice po prioritetima", dodali su iz KJKP "Rad".

Na kraju, u vanrednim situacijama i dalje se čeka na saglasnost, iako bolest, glad i virus takve procedure ne poznaju. Ostaje pitanje je li previše ukoliko građani očekuju da se u ovako teškim situacijama ipak pronađu drugačija rješenja za njihove probleme.