Hazan sarajevske sinagoge
176

Sarajlija ukrajinskog porijekla: Svijet neće reagirati, Ukrajinci su prepušteni sami sebi

M. G.
Igor Kožemjakin (Foto: Twitter)
Igor Kožemjakin (Foto: Twitter)
Hazan sarajevske sinagoge Igor Bencion Kožemjakin komentirao je za Klix.ba posljednja dešavanja u Ukrajini nakon što je Rusija rano jutros izvela otvorenu agresiju na ovu zemlju.

Kožemjakin, Sarajlija ukrajinskog porijekla, rekao nam je da se od jutra moli za mir u Ukrajini.

"Teško je gledati patnju ukrajinskog naroda, mi iz BiH najbolje znamo kako je to. Također, moja supruga je iz Ukrajine, roditelji su joj još tamo. Grozno je to, rat je nešto što nije prirodno stanje ljudi. Od jučer se molimo za mir", kazao je Kožemjakin.

Iako, kako kaže, nije politički ekspert i analitičar, ponudio je svoje viđenje pozadine ruskog napada na ovu zemlju.

Žao mi je što će jedan narod na kraju biti žrtva potkusurivanja svjetskih sila. Nažalost, trenutni poredak u svijetu nikome ne dozvoljava neutralnost. Ukrajina se nalazi u situaciji gdje joj nije dozvoljeno da ne bude dio nijednog saveza. Zato su i napadnuti, pod krinkom tobožnje brige za Ruski narod", dodao je on.

Na kraju razgovora rekao je da ne vjeruje u reakciju svijeta na otvoreni napad na suverenitet i teritorijalni integritet jedne međunarodno priznate zemlje.

"Mislim da svijet neće reagirati, jasno je da se to neće desiti, bit će izražavanja zabrinutosti i davanja podrške i osuđivanja čina ruske agresije. To je maksimum što će se desiti. Ukrajinci, nažalost, ostaju sami, prepušteni sami sebi, da se odupru ruskoj agresiji", zaključio je Kožemjakin.