Veliki uspjeh
1.9k

Sarajlija postao predsjednik Evropske asocijacije plastičnih hirurga

Klix.ba
Dr. Milomir Ninković (desno)
Dr. Milomir Ninković (desno)
Svjetski poznati hirurg porijeklom iz Sarajeva dr. Milomir Ninković koji trenutno radi u bolnici u Minhenu postao je predsjednik Evropske asocijacije plastičnih hirurga.

Na godišnjem sastanku Evropske asocijacije plastičnih hirurga (EURAPS) koji je ove sedmice održan u Helsinkiju za predsjednika ove ugledne asocijacije izabran je dr. Milomir Ninković.

Evropska asocijacija plastičnih hirurga osnovana je u Parizu 1989. godine s ciljem povećanja standarda plastične hirurgije u Evropi. Dužnost joj je da svake godine održava godišnji forum na kojem se predstavljaju najveći uspjesi i potiču istraživanje i edukacija u plastičnoj hirurgiji. Na ovogodišnjem forumu odlučeno je da će dosadašnjeg predsjednika dr. Norberta Pallua iz Aachena naslijediti dr. Milomir Ninković, jedan od najboljih plastičnih hirurga u svijetu.

Ninković je za Klix.ba kazao šta za njega znači ovo priznanje i funkcija predsjednika Evropske asocijacije plastičnih hirurga.

"Postati predsjednik ovakvog udruženja je najveća čast koju može da doživi jedan specijalista za plastičnu i estetsku hirurgiju. To je ujedno i najveće priznanje za postignuti naučni i stručni nivo. U narednom periodu ja ću učiniti sve da se produbi saradnja između EURAPS-a i nacionalnih udruženja, posebno nacionalnih udruženja malih naroda da bi se unaprijedila stručna saradnja. Istovremeno ću raditi na edukacijskim programima koji će dovesti do podizanja nivoa znanja plastičnih hirurga u Evropi. To je osnovni cilj. Uz to radit ćemo i na produbljivanju saradnje sa američkim udruženjem AAPS", kazao je Ninković.

Samo učlanjenje u udruženje traži ispunjavanje visokih naučnih i stručnih kriterija.

"Da bi postao član ovog udruženja moraš da ispuniš jako visoke naučne i stručne kriterije. Cilj udruženja je unapređenje edukacije i stručnog nivoa plastičnih hirurga Evrope putem razmjene stručnjaka između evropskog i američkog udruženja, stipendija kojim se omogućuje boravak mladih doktora u različitim institucijama Evrope i Amerike, kao i organizacija kongresa za razmjenu znanja", tvrdi Ninković.

Ninković je jedan od najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga na svijetu. Dugogodišnji je šef odjela za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju ugledne mihnenske bolnice Bogenhausen, a nerijetko dolazi u Sarajevo i našu regiju kako bi izveo komplicirane operativne zahvate i prenio dio iskustva mlađim kolegama. Prvi je u svijetu izvršio transplantaciju podlaktice. U karijeri je operisao i mnoge poznate osobe iz bivše Jugoslavije kao što su Ivica Račan, Ivo Josipović, Halid Bešlić, a i mnoge druge svjetske državnike, glumce, sportiste i javne ličnosti

Do 1992. godine je živio i radio u glavnom gradu BiH. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a 1989. godine završio specijalizaciju iz plastične rekonstruktivne hirurgije. U to vrijeme Sarajevo je bilo vodeći centar za rekonstruktivnu mikrohirurgiju ne samo na Balkanu, već i u Evropi pa i šire. Doktorirao je 1995. godine, a dvije godine kasnije postao profesor na Univerzitetu u Insbrucku.

Vezani članci