BiH
220

Sarajlija Mhamad Šadi Kelle bio izbjeglica iz BiH u Siriji, sada pomaže izbjeglicama

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U akciju pomoći izbjeglicama s Bliskog istoka koji prolaze kroz Srbiju uključili su se predstavnici Udruženje za pomoć socijalno ugroženim porodicama i pojedincima "Pomozi" iz Bosne i Hercegovine i Sarajlija Mhamad Šadi Kelle koji je kao dječak bio bh izbjeglica u Siriji i koji sada svojim angažmanom nastoji pomoći sirijskim izbjeglicama.

Udruženje "Pomozi" je već četiri puta dostavljalo u Srbiju pomoć izbjeglicama s Bliskog istoka.

Kako je u razgovoru za Fenu ispričala uime ovog udruženja Anera Junuzović robu dostavljaju na konkretne lokacije koje su u tom trenutku najfrekventnije, jer se situacija mijenja iz dana u dan te uvijek zadnja odluka prije puta bude mjesto isporuke pomoći.

S akcijom prikupljanja pomoći počeli su krajem augusta, a u prvim danima imali su veliki odziv te su prikupili pomoć od oko 70 tona različitih artikala.

Prvi put dostavili su oko 40 tona pomoći, od čega je 20 tona bila prijeko potrebna voda, a ostalih 20 tona je bila roba za različite namjene, od prehrambenih do higijenskih i odjevnih artikala.

Drugi put su u saradnji sa ostalim organizacijama (WAHA Balkan, Fondacija Ane i Vlade Divac, BIMA Medicinska Asocijacija i Sačuvajmo bebe) posjetili šest graničnih prijelaza u akciji koja je trajala 24 sata i podijelili veš, kabanice, pribor za osnovnu higijenu i deke.

"Trenutno u Beogradu nema izbjeglica, tako da su lokacije s najvećim brojem izbjeglica one uz granične prijelaze, a kampovi u kojima su smješteni nisu planski napravljeni, nego u skladu s novonastalom situacijom", ispričala je Junuzović.

Najteže je, ističe, vidjeti majke, bebe i djecu kojima je nebo jedini krov nad glavom jer takvi prizori uvijek nagnaju na suze, dodajući da se većina humanitarnih organizacija fokusira na djecu s ciljem da se djeci olakša.

U prostorijama Udruženja "Pomozi" na adresi dr. Fetaha Bećirbegovića br.8 u sarajevskom naselju Čengić Vila građani mogu ostaviti pomoć, a sad su najpotrebniji donji nov veš, nova zimska obuća za djecu i nove kabanice.

"Naglašavamo nove, jer je nemoguće uvoziti u Srbiju polovnu odjeću, bez potrebnih sanitarnih certifikata, a obuću je nemoguće uvesti ako je polovna, ni uz certifikate o dezinfekciji", pojasnila je Junuzović.

Predstavnici Udruženja planiraju u novembru ponovo posjetiti lokaciju koja bude najfrekventnija, a dostavit će minimalno jedan šleper od 20 do 30 tona robe.

Među prvima akciji pomoći priključio se Sarajlija Mhamad Šadi Kelle čiji je otac iz Sirije, a Mhamad je kao dijete u Siriji devedesetih godina bio izbjeglica nakon što je jednim od posljednjih aviona napustio ratom pogođenu BiH.

U razgovoru za Fenu govorio je o svojoj neobičnoj priči kazavši da se u Siriji nikada nije osjećao kao izbjeglica, dočekali su ga na najbolji mogući način, a sada se našao u situaciji kada on pomaže ljudima iz ratom zahvaćene Sirije.

"Sve je krenulo od statusa na društvenoj mreži Facebook kada je članica Udruženja "Komšiluk" upitala kako se organizirati da se pomogne izbjeglicama. Prikupili smo pomoć i bez problema je dostavili izbjeglicama u Srbiji", istaknuo je Kelle.

Veliku zahvalnost izrazio je posebno domaćim bh. kompanijama koje su za 2.000 KM, primjera radi, davali potrepštine u vrijednosti za 3.000 ili 4.000 KM.

Dok je dijelio pomoć izbjeglicama sjećao se Sirije kakvu je nekada znao jer mjesta koja je posjećivao više nema, a sada su Sirijci jedni od onih naroda koji bježe iz svoje zemlje.

Podvukao je da je situacija na terenu dosta teška, a posebno je bilo teško na početku kada su higijenski uvjeti bili loši. Budući da govori arapski jezik mnogi su ga pitali za informacije kako da idu dalje. S nekima je ostao u kontaktu kako bi bio informiran o njihovom putu.

Pojasnio je da sada postoji Facebook stranica "Izbjeglice dobrodošle - BiH" gdje građani mogu ponuditi svoju pomoć u vidu smještaja ukoliko izbjeglice, zbog eventualnih zatvaranja granica, odluče BiH koristiti kao tranzitnu zonu.

Kao jedan od problema je naveo i činjenicu da su među izbjeglicama i državljani zemalja koje nisu zahvaćene ratom nego se radi o ekonomskim migracijama, a upravo to otežava zbrinjavanje onih ljudi koji dolaze iz zemalja u kojima je rat.

Kelle smatra da je jedini način rješavanja pitanja izbjeglica i migracione krize zaustavljanje ratova u zemljama iz kojih najviše dolaze izbjeglice, ali je dodao da je za sada neizvjesno kada će to biti.

Do sredine oktobra kroz Srbiju je prošlo više od 300.000 izbjeglica i migranata.