|

Sarajlić: Očekujem da novi saziv Vlade FBiH bude imenovan u martu

Sarajlić: Očekujem da novi saziv Vlade FBiH bude imenovan u martu
79
Piše: Er. M.
19.2.2019. u 13:32
18
komentara
79

dijeljenja
Sarajlić: Očekujem da novi saziv Vlade FBiH bude imenovan u martu Foto: H. M./Klix.ba
Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Asim Sarajlić rekao je kako misli da će Vlada Federacije BiH biti formirana u martu.
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara danas je održala konsultativni sastanak s predstavnicima političkih stranaka, a u povodu sutrašnje konstituirajuće sjednice gornjeg doma Federalnog parlamenta.

Šefica Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina rekla je kako se nada da će sutra biti usvojen budžet FBiH na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. Ona je rekla i da joj još uvijek nisu poznati prijedlozi za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH.

Medijima se obratio i šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Asim Sarajlić koji je kazao da je veoma važno da Dom naroda Parlamenta FBiH sutra dobije rukovodstvo.

"Ključan je budžet zbog funkcionisanja FBiH i mislim da su toga svi svjesni. Važno je i delegiranje u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH čime će biti kompletirani svi organi zakonodavne vlasti u BiH", rekao je Sarajlić.

Izrazio je nadu da će sutrašnja sjednica biti održana u demokratskom ozračju dodajući da će SDA u srijedu predati CIK-u liste kandidata za državni parlament.

Na pitanje o Klubu Srba u Domu naroda PFBiH, Sarajlić je odgovorio da je mnogo dogovora i da možda sutra bude imenovan i jedinstveni kandidat za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, ali da nije naročito optimističan.

"Mi imamo devet osoba u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda u Parlamentu FBiH zajedno sa Strankom za BiH koja ima jednog delegata", kazao je Sarajlić.

Što se tiče formiranja Vlade Federacije BiH on je rekao da će nakon formiranja većine biti imenovana izvršna vlast u entitetu FBiH te da misli kako će se ovaj proces završiti u martu.

Istakao je da će SDA razgovarati sa HDZ-om o izmjenama izbornog zakonodavstva i da su poznati stavovi SDA kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosno da je SDA uvijek bila dio konstruktivnih rješenja.

Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević rekao je da nije prvi put da se neke stranke ne slažu u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali da vjeruje kako će biti predložen kandidat za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Smatram da je najvažnije da sutra omogućimo zamjenu predsjedavajuće kako bi neko mogao potpisati budžet za 2019. godinu. Neophodno je da sutra imamo novog predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH", kazao je Žuljević.

Ocijenio je da je besmisleno razgovarati o budžetu u trenutku kada su stale sve isplate u entitetu FBiH te da je najvažnije da budžet bude usvojen. Kako kaže, SDP se ne slaže s budžetom i danas će donijeti odluku o tome da li će uopće podržati ovaj prijedlog.

Riječ je uzeo i delegat SBB-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Zvonko Marić koji je rekao da delegati moraju raspravljati o budžetu i da se nada kako će parlamentarci kroz diskusiju dati naznake za rebalans budžeta.

"Obiman je dnevni red. Mi imamo naznake ko će sjediti u kakvoj komisiji. Posebno je značajno da ćemo mi nastojati da se usvoji dokument kako procesi ne bi stali", kazao je Marić.

On nije želio precizno odgovoriti na pitanje o pregovorima SBB-a sa SDA ističući kako pregovori tek treba da počnu i da on nije siguran da li će SBB ući u koaliciju ili ne.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...