Oštre kritike iz SDA
62

Sarajlić o vlasti u KS: Oni "progone vještice", mijenjaju karakter rata i pune svoje džepove

A.D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Kantonalni odbor SDA Sarajevo održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je izneseno niz žestokih kritika na račun aktuelne koalicije koja predvodi vlast u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik KO SDA Asim Sarajlić obrušio se na posljednje odluke Vlade KS o davanju iz budžeta 200.000 KM za nevladinu organizaciju "Institut za kulturu i umjetnost" koja je formirana prije šest mjeseci.

Sarajlić se, kritikujući ovu odluku, osvrnuo i na jučerašnje saopćenje SDA u kojem se navodi da je na 17. sjednici ove Vlade KS, kojom je predsjedavao premijer Edin Forto, usvojen zaključak o prijenosu prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji (sa firme Nexe na firmu Amina Trade).

"Imate vrlo jasan i otvoren pokušaj premijera Forte da zloupotrijebi položaj i priskrbi benefite određenoj firmi u kojoj je bio direktor, Nexe Grupi. To se retroaktvino pokrilo odlukom Vlade KS. Ako to nije zlopotreba položaja, onda zaista ne znam šta je", kazao je Sarajlić.

Osvrnuo se i na mišljenje Ustavnog suda FBiH kojim je osporio Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo koji je usvojen jednoglasno na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 17. aprila ove godine. On se zahvalio dopremijeru FBiH Vesku Drljači (SBB) što je uputio zahtjev Ustavnom sudu.

"Nije više SDA kriva, svako ko ukazuje na propuste je neprijatelj. Imali smo i Zakon o unutrašnjim poslovima KS, a mi smo ukazivali na to. I da nije bilo zastupnika DF-a koji su ispravili ključne stvari mi bismo danas imali haos. Zahvaljujem se kolegama iz DF-a koji su spriječili haos u Zakonu o unutrašnjim poslovima KS. Mi smo jedini kanton u kojem su tri komesara promijenjena za tri godine. U javnim preduzećima smjenjuju se ljudi samo zato što su iz SDA, to je čisti populizam", kazao je Sarajlić.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Sarajlić je rekao da aktuelna vlast u KS pokušava mijenati i karakter rata i "ono što smo preživjeli".

"Nama Peđa Kojović vrlo jasno poručuje da će obići zapadnu Hecegovinu i Banju Luku i da će pokušati naći partnere s najmanjim zajedničkim sadržaocem. Za njega ne važe ni presude o ratnim zločincima, ni one evropskih sudova. Ne treba nam Kojović i njegovi partneri s kojima će imati najmanji zajednički sadržalac da nam kaže šta je ovdje bilo", istaknuo je Sarajlić.

Dodaje da za Memorijal Žuč nema u rebalansu budžeta nijedne marke, dok će se, kaže, s druge strane, obnavljati Kapela Gavrila Principa.

"Vrlo opasne stvari i smutnja se unose, osim pravne nesigurnosti. Unose se nemir i haos i želi nam se ovdje, nama kojim smo preživjeli agresiju, sve okrenuti naglavačke. Naš je zaključak da je ova šestorka nefunkcionalna. Načelnici općina govore o tome da nema nikakve saradnje. Skaka je gradonačelnik, on jeste iz SDA, ali ne možete biti protiv svega, protiv onoga što se radi za građane. Nama se ovih dana kaže da ćemo se voziti lijepim trolejbusima. OK, mi smo za, ali to su šarene laže, to su pjesme Branka Ćopića. Oni "progone vještice", mijenjaju karakter rata i očito pune džepove pojedinaca i bliskih firmi", kazao je Sarajlić.

Upitan da li je na pomolu dogovor o rekonstrukciji Vlade KS, Sarajlić je rekao da razgovora ima i da će se sve čuti.

"Prošli put smo to najavili i onda smo probudili neke centre moći. Ovaj put neću najavljivati da će to biti za 15 dana, za mjesec", naveo je Sarajlić.