Konferencija SDA
0

Sarajlić: Nismo izgubili odlaskom Hadžibajrića, niti je SBB dobio

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predstavnici Stranke demokratske akcije na današnjoj konferenciji za medije su prokomentarisali politički dogovor šest lidera u Banjoj Luci o prinicipima raspodjele vojne i državne imovine. Prema Sporazumu, raspodjelu vojne i državne imovine donosi Država, odnosno Parlament BiH.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Kako su istakli, ti principi su u osnovi dogovoreni u okviru Prudskog procesa, ali je nažalost bilo potrebno četiri godine da ta rješenja dobiju političku i podršku javnosti.

Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, je kazao kako su SDA i njen predsjednik Sulejman Tihić tada bili napadani i prozivani za svojevrsnu izdaju državnih i nacionalnih interesa i podjelu države, dok sada ti isti, dijelom politički pristrasni mediji to prihvataju i podržavaju.

Osim toga, na konferenciji je bilo govora i o uređenju grada Mostara.

Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
"Mi se zalažemo za to da Mostar bude jedinstven grad sa više općina. Protiv smo rješenja koje će omogućiti diskriminaciju i majorizaciju bilo kojeg naroda, kao i nametanja odluke OHR-a, jer bi trebali naći neko domaće rješenje. Nećemo pristati na rješenja koja mogu dovesti do ostvarenja politike "Mostar hrvatski i stolni grad". Ovim putem pozivamo sve političke subjekte koji imaju predstavnike u Gradskom vijeću da iznesu svoje prijedloge, a ne da svoj politički stav iskazuju samo kroz kritiku prijedloga SDA", naglasio je Sarajlić.

Također, izrazili su nezadovoljstvo utvrđenim fiskalnim okvirom za državu BiH, pogotovo jer su, kažu, prihodi od indirektnog oporezivanja zamrznuti na iznos od 750 miliona za naredne tri godine.

"Na ovaj način budžet BiH se kreće na nivou iz 2009. godine, dok su budžeti Federacije i RS-a u periodu od 2009. do 2012. povećani za više od 50 posto. To može ugroziti funkcioniranje institucija BiH koje treba jačati na njenom putu ka EU i NATO-u", ističu iz SDA.

Na pitanje novinara da prokomentariše prelazak Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, iz SDA u SBB, Sarajlić je kazao da mu je drago što se to desilo.

"Drago mi je što je on sam učinio to, da ne bi dolazilo do nekih isključenja iz naše stranke. Mogu samo reći da SDA nije plaho izgubila, niti je gospodin Radončić plaho dobio ovim transferom", zaključio je Sarajlić.