BiH
0

SARAJKA Re:Remake

Klix.ba
Sarajka, prije rata
Sarajka, prije rata
Nakon što je Bosnia Bank International kupila ono što je ostalo od Robne kuće "Sarajka", krenula je i u osvajanje njene okoline. Razlog je to za pokretanje kampanje grupe sarajevskih arhitekata koji se zalažu da se projekat "Sarajke" vrati u fazu raspisa konkursa.

Tekst kampanje za raspisivanje arhitektonskog konkursa prenosimo u cijelosti kao i linkove za više informacija i potpisivanje peticije.

KAMPANJA ZA RASPISIVANJE ARHITEKTONSKOG KONKURSA

Robna kuća "Sarajka", omiljena je tema sarajevskih arhitekata. Od dana kada je izgrađen taj plavi mastodont nepravilne geometrije sa predimenzioniranim trgom, kudili smo ga ali nekako i navikli da živimo "sa šakom u oku". Tadašnje Gradske vlasti su bez konkursa (a po liniji) angažovali arhitektu Zarahovića kao glavnog projektanta za robnu kuću. Tada jedan od eminentnijih arhitekata grada želio je, kao i gospodin Van Hove sadašnji vlasnik prostora, "Sarajevu pokloniti nesto lijepo". Nažalost, uz najbolje namjere arhitekte dobili smo socijalistički formalizam sa trgom za manifestacije.

Sličnu grešku čine Gradske vlasti danas dopuštajući da investitor bez konkursa angažuje arhitekticu Elmu Durmišević do sada anonimusa u svijetu arhitekture.

Arhitektica Durmišević predlaže projekat bez vidljivog koncepta, a vjerojatno na zahtjev investitora da bi dobili što više kvadrata, prijašnji prostor trga zatvara u ljusku kvazimoderne. No bez obzira na projekat, da li je prostor obučen u postmodernu, dekostruktivizam ili novu modernu, da li je funkcionalizam ili formalizam, ni jedan projekat kapitalnih objekata u gradu ne smije se realizovati bez arhitektonskog konkursa. Poštujemo želju investitora da za svoje novce ima pravo graditi objekat koji će donositi profit, međutim ako neko već hoće da "Sarajevu pokloni nesto lijepo" onda treba slušati potrebe Grada. A koje su potrebe Grada trebao bi najbolje da zna Savez arhitekata Sarajeva, kao najkompetitnije, neovisno, kreativno - radno tijelo i kao takvo predlozi gradskim vlastima kamo dalje, a za dobro Grada i arhitekture. A to znači - predložiti projektni program za parcelu "Sarajke", sugerisati investitoru koje su potrebe Grada, i na kraju formulisati tekst za raspis javnog internacinalnog konkursa, kako za ovaj tako i za sve buduće kapitalne objekte u Gradu.

Zato zahtjevamo da se projekat "Sarajke" vratiti u fazu raspisa konkursa i apelujemo na sve zainteresovane da svojim potpisom daju glas za ljepše i bolje Sarajevo.

Srdja Hrisafovic, arhitekta

Više informacija: