BiH
0

Sarajka koja je ljepotom prkosila agresoru u ratu jednako graciozna odlazi u penziju

Piše: M. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sala za vjenčanja Općine Novi Grad bila je premala za sve one koji su došli da u penziju isprate Melihu Varešanović, zahvale joj se i uruče poklon. Sarajka koja je prkosila ljepotom i usred ratnih strahota i čija je fotografija obišla cijeli svijet, i 20 godina poslije ostala je dama.

Njene kolege izradile su u prirodnoj veličini fotografiju Toma Stoddarta nastalu u proljeće 1994. godine, na kojoj Meliha sređena kao manekenka s piste hoda uzdignute glave kao da prkosi svim agresorima koji su godinama pokušavali uništiti život i slomiti duh građana Sarajeva.

"Tog dana sam se vraćala s posla. Pala je granata i malo sam zastala, ali sam onda podigla glavu i nastavila koračati prkosno, ponosno i dostojanstveno. Ova fotografija mi je posebno draga jer je svijetu poslala demanti na ružne slike iz BiH. Ona pokazuje bh. ženu, njen inat i prkos, te želju za životom", rekla je Varešanović i dodala da je radila cijeli rat i nikada nije posustala, pa čak ni kad je izgubila majku. Svi su je prepoznavali po manekenskom hodu i gracioznosti, a i sama ističe kako nikada nije obula patike.

"To je bio moj način da pobijedim strah i davalo mi je snagu", istakla je Meliha.

Za slavnu fotografiju koja je postala simbol otpora u opkoljenom Sarajevu saznala je tek 2010. godine. Njen autor Tom Stoddart je dobio brojne ponude i nagrade, a Melihinu fotografiju ima i Angelina Jolie.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić istakao je na današnjem ispraćaju kako su ovu općinu branile i žene, te da je ponosan što je Meliha bila dio radnog kolektiva.

"One su dolazile na posao svaki dan i Općina niti jedan dan nije prestala raditi. Nadam se da će Meliha nastaviti s društvenim radom, izgraditi treću karijeru i sretno živjeti", rekao je Efendić.

Današnji svečani ispraćaj u penziju protekao je s puno ljubavi i lijepih poruka.