Naselje Dobrinja 5
0

Sarajevu vraćeno 13 "ruža"

Sarajevo-x.com
Pripadnici Udruženja građana "Akcija građana" u četvrtak su uspješno završili prvu fazu akcije "Sarajevo, sjećaš li se Sarajeva".

U sarajevskom naselju Dobrinja 5, uz pomoć preko 30 volontera i simpatizera udruženja, obojeno je čak 13 kratera granata, umjesto planiranih sedam.

Ovom akcijom grad je dobio novih 13 "Sarajevskih ruža", koje na dostojanstven i pristojan način obilježavaju mjesto stradanja Sarajlija.

Podsjećamo još jednom da su krateri u poslijeratnom periodu bili zaštićeni popunjavanjem plastičnom masom i bojenjem u crveno. Neodržavanjem, nebrigom i nezainteresovanošću odgovornih, većina "Sarajevskih ruža" je u međuvremenu propala, bila betonirana, popločana ili je u potpunosti uklonjena.

Cilj akcije Udruženja građana "Akcija građana" bio je podsjetiti javnost, kao i odgovorne u gradskoj i kantonalnoj upravi, da je nestanak ovih spomenika žrtvama opsade Sarajeva nedopustiv i da građani više neće tolerisati ovoliki stepen nebrige, istakli su iz ovog udruženja i najavili da će u narednom periodu realizovati slične akcije i u drugim dijelovima grada, te pozvali građane i medije da im se pridruže.