150.000 KM
101

Sarajevsku Gradsku tržnicu krasiti će novi krov, fasada i osvjetljenje

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ovoga mjeseca sarajevsku Gradsku tržnicu okružile su skele pri čemu je zaključeno da će ovaj stari i jedinstveni objekat uskoro osvježiti svoj dotrajali izgled.

Zgrada Gradske tržnice je renovirana posljednji put 1997. godine i od tada je uslijed vremenskih prilika i starosti objekta dobro stradala te se na nekim dijelovima počela i obrušavati.

S obzirom da je Tržnica proglašena historijskim nacionalnim spomenikom, a da njome gazduje sa istom KJKP Tržnice-pijace, preduzeće je zajedno sa direktorom Jasminom Terovićem odlučilo da se krene u sanaciju oštećene fasade i krova.

"Sredstva su osigurali Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i KJKP Tržnice-pijace. Radovi su počeli 2.3.2017. godine i predviđeni rok je 45 dana ukoliko ne dođe do nepredviđenih situacija ili zastoja radova radi vremenskih neprilika. Cijena izvođenja ovog dijela radova je 153.000,00 KM", rečeno je za Klix.ba iz KJKP Tržnice-pijace.

Uz sam projekat obnove fasade pristupit će se i sanaciji stolarije na prvom i drugom spratu, bit će urađena iluminacija objekta te drugi poslovi vezani za vanjski izgled Tržnice što uključuje i restauraciju dekorativnih elemenata na objektu.

"Ovi radovi će se izvoditi sa modernim materijalima čime ćemo dobiti prirodnije boje, dugotrajniju fasadu i sl. Sanacijom Gradske tržnice Markale kao jednom od centralnih i bitnijih objekata u Kantonu Sarajevu ćemo doprinijeti stvaranju ljepšeg ambijenta za čitavo okruženje i naravno produžiti vijek trajanja ovom historijskom spomeniku", zaključeno je iz KJKP Tržnice-pijace.