Novo Sarajevo
13

Sarajevsko naselje Pofalići dobija raskrsnicu sa saobraćajnom signalizacijom za slijepe

Piše: Se. H.
Novo Sarajevo će uskoro dobiti raskrsnicu sa saobraćajnom signalizacijom za slijepe i slabovidne osobe i to je treća raskrsnica ovog tipa na području općine. Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo danas su potpisali Sporazum o sufinansiranju ovog projekta.

"Još prije nekoliko godina s Ministarstvom smo započeli projekt uvođenja zvučne signalizacije i taktilnih ploča na mostovima koje smo obnavljali u to vrijeme i onda smo taj projekt nastavili s ciljem i željom da ovom tehnologijom opremimo najfrekventnije i najproblematičnije raskrsnice. To su u prošloj godini bile raskrsnice na Dolac Malti i kod Socijalnog. Ove godine smo odlučili da to bude raskrsnica Pofalići", kazao je načelnik Općine Novo Sarajevo nakon potpisivanja Sporazuma.

On je dodao da se projekt finansira zajednički. Ukupna vrijednost iznosit će 60.000 KM, od čega će svaki od navedenih sufinansijera izdvojiti po 30.000 KM.

"Cilj i želja je da pomognemo ovoj posebno ugroženoj kategoriji naših sugrađana da mogu sigurno prelaziti ulicu, da se mogu sigurno kretati i jednostavno ovo je nešto što je već odavno u razvijenim gradovima Evrope postao standard. Mi, na ovaj način, kao prva općina u Kantonu Sarajevu ulazimo u tu priču", dodao je Koldžo.

Također je rekao kako je u planu izgradnja i četvrte ovakve raskrsnice koja će biti na Čengić Vili.

Nakon potpisivanja sporazuma slijedi procedura odabira izvođača radova koja će, prema dosadašnjoj praksi, trajati dva-tri mjeseca, a kompletan projekt bi trebalo da bude završen u ovoj budžetskoj godini.

Ovakav tip raskrsnica će uveliko olakšati kretanje slijepih i slabovidnih osoba i tek su jedna od mnogih stvari koje bi se trebale učiniti kako bi se naši sugrađani s ovakvim poteškoćama što lakše i sigurnije kretali.