Potpisan sporazum
160

Sarajevsko naselje Pofalići će dobiti novu školu, napravljeni prvi koraci

Klix.ba
Foto: KEmal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović i direktorica Zavoda za izgradnju Ljiljana Pelidija potpisali su danas Sporazum o realizaciji projekta izrade investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta Osnovne škole "Pofalići".

"Škola na Pofalićima spada u starije objekte na području općine Novo Sarajevo, a zbog izgradnje nove trase gradskog autoputa njeno postojanje nije planirano regulacionim planom, zbog čega je potrebno i izmještanje ove škole na novu lokaciju", rekao je Koldžo te dodao kako će se buduća škola graditi pored novoizgrađene sportske sale u ovom naselju.

Naveo je kako ovaj sporazum predstavlja prvi korak ka realizaciji ove aktivnosti u kojoj će finansijski učestvovati samo Općina, jer se radi o izradi projektne dokumentacije, a nakon čega će zaokružiti finansijsku konstrukciju, isto kao što su uradili i sa školom na Aneksu.

Kako je kazao ministar Kazazović, izgradnja škole je inicijativa Općine Novo Sarajevo, koja je kao lokalna zajednica do sada davala podršku resornom ministarstvu za realizaciji brojnih projekata u oblasti obrazovanja.

“Ova škola je u vrlo lošem stanju, a radi naše djece potrebno im je obezbijediti bolje uslove za rad. U interesu nam je da svi učenici i nastavnici na području Kantona Sarajevo imaju nastavu u adekvatnim učionicama”, naglasio je Kazazović.

Podsjetio je da su do sada izgrađene tri škole, a planirane su još tri. Kroz program energetske efikasnosti utopljeno je šest objekata, a do kraja ove godine bit će ih završeno četiri, a naredne godine još šest.

“Uz podršku zakonodavne i izvršne vlasti činimo sve da ulažemo u obrazovanje, jer se to uvijek isplati”, poručio je Kazazović.