Općina Novi Grad
126

Sarajevsko naselje Boljakov Potok naredne godine dobit će dvoranu, obdanište i ambulantu

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Jedno od najvećih naselja na području općine Novi Grad Sarajevo, Boljakov Potok, od naredne školske godine trebalo bi dobiti modernu sportsku dvoranu sa pratećim sadržajima, obdaništem i ambulantom. Ovaj multifunkcionalni objekt koji se gradi uz Osnovnu školu "Umihana Čuvidina“.

Riječ je o jednom od najznačajnijih kapitalnih projekata Općine Novi Grad, čijom realizacijom će učenici jedne od najvećih škola u Kantonu Sarajevo dobiti bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa, a stanovnici naselja nove sadržaje.

U sklopu projekta, čija je vrijednost oko 5,1 milion KM bit će izgrađene i podzemne garaže, fitnes centar, 11 učionica, ali i obdanište za boravak oko 120 djece. S obzirom na to da Boljakov Potok, kao ni susjedna naselja Briješće, Sokolje i Zabrđe nemaju predškolsku ustanovu, ovim projektom taj nedostatak bit će riješen. Ambulanta koju će biti neophodno izmjestiti zbog izgradnje 9. transverzale također će se nalazati u sklopu ovog objekta, a sam prilaz ambulanti bit će s manje frekventne saobraćajnice, nego što je sada.

U dosadašnju izgradnju objekta sportske dvorane utrošeno je oko dva miliona maraka, a radove je samostalno finansirala Općina Novi Grad.

"Ovo je jedan od najvećih projekata kojeg Općina do sada realizira samostalno, a nadam se da će se od ove godine u sufinansiranje uključiti i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, koje je još uvijek nadležno za osnovne i srednje škole. Sportska dvorana sa pratećim sadržajima predstavlja jedan sportski centar, radovi brzo napreduju i do sada je utrošeno oko 2 miliona konvertibilnih maraka koje je osigurala Općina Novi Grad bez kreditnih zaduženja. Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS u ovoj godini planiralo je 500.000 KM iz kreditnih sredstava“, rekao je Efendić. 

Dodao je i kako radovi napreduju zadovoljavajućom dinamikom, te da je plan da objekat bude u funkciji u školskoj 2020/2021 godini.

"Vjerujem da neće biti problema da se kroz naš općinski budžet i budžet nadležnog Kantonalnog ministarstva osiguraju preostala sredstva kako bi se objekat završio u narednoj godini“, naglašava načelnik Efendić.

Amela Kazazić, direktorica škole "Umihana Čuvidina“ istakla je važnost ovog projekta, ne samo za školu, nego i za potrebe naselja.

"Našu školu pohađa 920 učenika u 37 odjeljenja. Radimo u pomalo otežanim uslovima, ali smo sretni, i raduje nas činjenica, da ćemo uskoro imati ovako lijep prostor za nastavni proces i sportske aktivnosti. Ne samo da će djeca uživati, nego i kompletno naselje i svi sportski klubovi koji ovdje egzistiraju“, kazala je Kazazić.

Prema riječima šefa gradilišta Envera Tatlića do sada je završena konstruktivna faza, objekat je pokriven, a trenutno se rade završni zanatsko – građevinski radovi, malterisanje podloge, struja, grijanje.

Uporedo sa navedenim radovima u toku su i pripremni radovi za postavljanje fasade.